3 pyszne przekąski na imprezę sylwestrową

Organizujesz zabawę sylwestrową i zastanawiasz się, jakie przekąski zaserwować swoim gościom? Zadbaj zarówno o tych dbających o linię, jak i o łasuchów. Poniżej znajdziesz 3 przepisy, które sprawią, że każdy z Twoich gości będzie usatysfakcjonowany.
Kanapeczki pomidorowe z parmezanem Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku, rozgnieciony i posiekany 4 pomidory pokrojone w grube plastry 2 opieczone bagietki pokrojone w krążki (tak jak pomidory) 1,5 szklanki startego parmezanu sól i pieprz Przygotowanie: Należy rozgrzać oliwę na patelni, dodać czosnek i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie umieścić na patelni plastry pomidorów i podsmażyć przez minutę. Położyć plastry pomidora na kromkach bagietki. Ułożyć wszystkie na blaszce do pieczenia, posypać parmezanem i zapiekać przez 3 minuty. Paluszki z cukinii Składniki: 2 cukinie 1 ząbek czosnku, rozgnieciony i posiekany 1 szklanka mąki 2 roztrzepane jajka 1, 5 szklanki bułki tartej oliwa z oliwek sos sojowy pieprz i sól Przygotowanie: Należy pokroić cukinię razem ze skórką w podłużne, małe prostokąty. Umyć w zimnej wodzie, odsączyć i osuszyć. Włożyć paluszki cukinii do miski z czosnkiem, skropić oliwą z oliwek i sosem sojowym. Wymieszać i pozostawić w misce na 30 minut. Następnie obtoczyć cukinię w mące i zanurzyć w roztrzepanych i doprawionych jajkach. Następnie obsypać bułką tartą. Smażyć w głębokim tłuszczu do momentu zarumienienia. Skórki ziemniaczane z serem Składniki: 4 upieczone ziemniaki 1/2 szklanki startego żółtego sera sól i pieprz Przygotowanie: Należy przekroić ziemniaki na pół i wydrążyć większość miąższu.  Pokroić skórki ziemniaków na mniejsze kawałki, mniej więcej wielkości chipsów. Smażyć w głębokim tłuszczu przez około 5 minut. Następnie przełożyć skórki do naczynia żaroodpornego, posypać pieprzem i solą oraz serem. Zapiekać przez 3 minuty, żeby ser się rozpuścił. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł