Przepis na pasztet z suszoną żurawiną

Przepis na pasztet z suszoną żurawiną

Każda z nas powinna poznać poniższy przepis. Jeśli zdecydujesz się go wypróbować, to z pewnością tego nie pożałujesz!
Reklama
Składniki:
  • 1 kg udek z kurczaka
  • 30 dag tłustego wędzonego boczku
  • 20 dag wątróbek drobiowych
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 4 szklanki bulionu
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie: Należy obrać cebulkę i pokroić na ćwiartki. Marchewkę oraz pietruszkę pokroić na małe kawałki. Następnie trzeba umyć wątróbkę oraz udka i pokroić boczek na mniejsze kawałeczki. Udka zalać bulionem, dodać warzywa, liście laurowe, boczek, pieprz oraz ziele angielskie. Trzymać na ogniu do ugotowania mięsa. Następnie wyjąć udka i włożyć do garnka wątróbkę, którą należy gotować około 5 minut. Po tych pięciu minutach trzeba wyjąć z bulionu warzywa, wątróbkę oraz boczek. Odstawić wszystko do ostygnięcia. Następnie bierzemy ostudzone składniki i mielimy za pomocą maszynki. Dolać do masy bulionu, do uzyskania mokrej masy. Dodać także pieprz, sól, żurawinę i wymieszać. Przygotowaną formę należy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej nasz pasztet. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 70 minut. Źródło zdjęcia: www.fotolia.com
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama