Przepis na ciasto migdałowe z masą budyniową

Szukasz przepisu na ciasto, które zrobi wrażenie na każdym, kto się nim poczęstuje? W takim razie postaw na pyszne ciasto migdałowe! Gwarantujemy, że zaskoczy wszystkich swoim smakiem i aromatem.
Składniki: Na ciasto:
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 8 białek z kurzych jaj
  • 4 żółtka z kurzych jaj
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g rodzynek
  • 4 łyżki mąki pszennej
Na masę:
  • 5 żółtek z kurzych jaj
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • sok z 1 puszki brzoskwiń
  • 300 g prawdziwego masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
Do przekładania i dekoracji:
  • ¼ szklanki spirytusu
  • 2 paczki delicji pomarańczowych
  • ¼ szklanki mocnej, zimnej kawy
  • ulubione owoce
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
Przygotowanie: Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zmielone migdały, wiórki kokosowe i sparzone rodzynki. Całość wymieszać. Białka ubić, a pod koniec dodać cukier. Kiedy cukier się rozpuści, dodać żółtka. Później dodać do jajek wymieszane wcześniej suche składniki. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Galaretki należy rozpuścić w 3/4 l wody i odstawić do wystudzenia. Sok z brzoskwiń, 3/4 szklanki wody i cukier umieścić w garnku i zagotować. Budynie wymieszać z mąką i rozpuścić w 3/4 szklanki wody, dodać żółtka. Dokładnie zmiksować i wlać na wrzący sok z brzoskwiń. Ciągle mieszając trzymać na ogniu do zagotowania, po czym odstawić do ostudzenia. Masło zmiksować a następnie powoli dodawać wystudzony budyń i zmiksować ponownie. Na jeden placek położyć połówkę masy. Delicje skąpać w kawie ze spirytusem i położyć na masie, po czym przykryć pozostałą częścią masy. Na drugim placku położyć ulubione owoce i polać galaretką. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł