Canva.com

Aksamitna szarlotka z mascarpone. Obłędnie pyszna i tylko z 4 składników

Czy może być coś lepszego niż szarlotka w lecie? Tak, obłędna szarlotka przekładana delikatnym i kuszącym kremem mascarpone, podana z lodami lub świeżymi truskawkami. To wyjątkowe połączenie smaków z pewnością zagości na stałe na waszym stole po każdym obiedzie.

Obłędnie pyszna szarlotka

Canva.com

Dziś mamy dla was kolejny przepis na szybki deser z mascarpone bez pieczenia. To niezwykle popularna i prosta przekąska w wykonaniu, która z pewnością zachwyci niejednego smakosza słodkości. To także łatwa propozycja, którą możemy stworzyć w zaledwie kilka minut, gdy pojawią się niespodziewani goście.

Chociaż wielu osobom szarlotka kojarzy się tylko z babcinym przepisem na kruchym spodzie, to gwarantujemy, że ten łatwy i szybki przepis podbije wasze serca. Na szczęście, nie trzeba być także mistrzem w cukiernictwie, aby zrobić prosty deser, który smakuje wszystkim.

Jak przygotować idealną szarlotkę przekładaną delikatnym kremem?

Pyszne ciasto bez pieczenia przygotujemy w zaledwie kilka minut, wystarczy, że zgromadzimy następujące składniki:

  • 3 duże paczki herbatników typu petitki
  • 9 dużych jabłek
  • 2.5 opakowania serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • polewa czekoladowa, np. z gorzkiej czekolady
Canva.com
  1. Jabłka myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na koniec posypujemy cukrem i odstawiamy na kilkanaście minut.
  2. Soczyste jabłka powinniśmy delikatnie odsączyć z nadmiaru płynu.
  3. W międzyczasie miksujemy mascarpone z cukrem pudrem i dodajemy jabłka.
  4. Całość energicznie mieszamy.
  5. Prostokątną blaszkę wykładamy pergaminem i układamy warstwami herbatniki oraz masę jabłkową z mascarpone.
  6. Wierzch posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy polewą czekoladową.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł