Stek w marynacie whiskey
Canva.com

Steki wołowe z rostbefu w marynacie whiskey - podaj je swojemu mężczyźnie na weekendowy obiad

Dobra, soczysta i aromatyczna wołowina - to właśnie mężczyźni uwielbiają najbardziej w trakcie sezonu grillowania. Dziś zdradzimy wam przepis na obłędne steki wołowe z rostbefu w cudownej marynacie z whiskey. Wasz facet oszaleje na punkcie tego wykwitnego dania!
Reklama

Najważniejsze jest mięso dobrej jakości

Stek w dymie
Canva.com

Jeśli zależy nam na tym, aby steki były naprawdę dobre, to warto odpowiednio wcześniej zamówić mięso w dobrej masarni. Dzięki temu będziemy miały szansę zdobyć porządny kawałek rostbefu, który idealnie sprawdzi się na grilla i jednocześnie zapewni nam wyjątkowe walory smakowe.

Reklama

Rostbef charakteryzuje się tym, że rzadko można trafić na dwa podobne do siebie kawałki. Może być tak, że jeden będzie chudy i jasny, a drugi bardziej zbity i tłusty. Wówczas warto postawić na sprawdzoną marynatę. Mamy dla was przepis na marynatę z whiskey, która sprawi, że smak steków będzie niebanalny i nietuzinkowy.

Jak przygotować pyszne steki w marynacie?

Składniki potrzebne na marynatę do 4 kawałków steka z rostbefu:

  • 4 średnie ząbki czosnku
  • 4 płaskie łyżki brązowego cukru (trzcinowy albo Muscovado)
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 4 pełne łyżeczki musztardy dijon
  • 100ml whiskey
  • 1 łyżeczka tłuszczu do smażenia
Stek w marynacie whiskey
Canva.com

Piękne kawałki steka wykładamy na blat w temperaturze pokojowej. Na początku do miski wrzucamy przeciśnięty czosnek oraz cukier. Później dodajemy musztardę dijon i wlewamy sos sojowy. Na koniec dolewamy whiskey. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki lub zanurzamy steki w aromatycznej marynacie. Steki możemy odstawić na minimum 4 godziny do lodówki, aby nabrały charakterystycznego smaku.

Steki grillujemy na patelni grillowej lub na ruszcie wedle uznania. Jeśli lubimy krwiste steki, to musimy szybko zdjąć je z rusztu. Możemy je podawać z sosem do burgerów, np. chili lub tysiąca wysp, a także z aromatyczną sałatką z pomidorów i sosem vinaigrette.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama