Canva.com

Aromatyczne rogaliki waniliowe z chrupiącymi migdałami - idealne na Święta i nie tylko

Puszyste i lekkie, zaskakujące w smaku i teksturze rogaliki pełne waniliowego aromatu. Doskonałe jako świąteczna, słodka przekąska, która rozkocha w sobie wszystkich domowników. Przepis prosty i szybki w przygotowaniu sprawi, że rogaliki na stałe zagoszczą w twoim rodzinnym jadłospisie.

Składniki na rogaliczki z migdałami o smaku waniliowym

  • 250 g miękkiego masła lub margaryny do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 350 g mąki
  • 1 szklanka zmielonych lub bardzo drobno posiekanych migdałów (możesz dodać też trochę posiekanych orzechów włoskich)
  • cukier lub aromat waniliowy,
  • płaska łyżeczka soli,
  • cukier puder lub domowy lukier

Przygotowanie krok po kroku

Canva.com

Wyciągnij masło z lodówki. Przygotuj miskę i wrzuć do niej masło, dodaj cukier i utrzyj na puszystą, białą masę. Podczas ucierania powoli dosypuj przesianą mąkę, migdały, orzechy, cukier lub aromat waniliowy i sól. Dokładnie wyrób ciasto, a następnie podziel na cztery i owiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na około godzinę.

Po upływie czasu wyciągnij je z lodówki i pierwszy z kawałków rozwałkuj na okrągły placek o grubości około pół centymetra. Wytnij równe trójkąty i zwiń je na kształt rogalików.

Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułóż rogaliki na blasze i piecz przez około kwadrans do uzyskania złocistego, lekko rumianego koloru. W czasie pieczenia przygotuj drugą porcję rogalików. Wyłóż rogaliki do wystudzenia i posyp cukrem pudrem lub polej domowym lukrem. Smacznego!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł