kompot z suszu ewy wachowicz

Wigilijny kompot z suszonych owoców. To przepis zdecydowanie NIE dla leniwych

Od razu pragnę uprzedzić, to nie jest przepis dla leniwych. Chcąc przygotować kompot z suszonych owoców w pełni samodzielnie, decydujesz się na poświęcenie dużej ilości czasu. Ale zdecydowanie warto!
Reklama

Nie będę rozpisywać się o tym, jak przygotować kompot z gotowych suszków. Jak zdecydujecie się kupić gotowy miks suszonych owoców, na opakowaniu z pewnością będzie napisane, jak przygotować go w prawidłowy sposób. Zapewne zalać wodą i zagotować, nic prostszego. W przypadku domowego kompotu sprawa będzie nieco bardziej skomplikowana.

Składniki na kompot z suszonych owoców

  • 250 g suszonych śliwek
  • 250 g fig
  • 300 g jabłek i gruszek suszonych
  • 3 łyżki cukru
  • 1 mała cytryna

Przygotowanie krok po kroku

Śliwki i figi szybko opłucz pod bieżącą wodą i włóż do oddzielnych naczyń. Zalej zimną, przegotowaną wodą do momentu zakrycia owoców i odstaw na całą noc. Suszone jabłka i gruszki wrzuć do jednego naczynia i również zalej wodą do zakrycia owoców. Jabłka i gruszki nie muszą się moczyć tak długo, jak śliwki i figi.

Reklama

W zupełności wystarczą im 2,3 godziny.

Do rondelka wlej figi z wodą z ich namaczania. Dodaj łyżkę cukru, zagotuj i odlej do dzbanka. Następnie do rondelka wlej figi z wodą, dodaj łyżkę cukru, sok i skórkę z jednej cytryny, gotuj przez 5 minut. Wyciągnij skórkę cytryny i przelej do śliwek.

Kolejno do rondelka wlej jabłka i gruszki z wodą, dodaj łyżkę cukru i gotuj przez kwadrans. Po upływie czasu powstały płyn dolej do dzbanka, wymieszaj całość i odstaw do schłodzenia. Podawaj w temperaturze pokojowej lub lekko podgrzany. Smacznego!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama