Aromatyczny sos pomidorowy z passaty. Jak zrobić go ekspresowo?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Nie da się jednak ukryć, że sos z proszku nie jest ani dodatkiem zdrowym, ani też dodatkiem jakoś wyjątkowo smacznym. A przecież banalnie prosty sos da się przygotować z passaty! No to jak to zrobić, by było i szybko, i smacznie? Jak zrobić sos pomidorowy, jeżeli nie ma się czasu na ręczne parzenie i obieranie ze skórki pomidorów, a następnie gotowanie ich w bulionie, który też przecież należałoby najpierw ugotować?
Jak zrobić sos z passaty?
Sprawa jest prosta, więc od razu można brać się do działania. Całą butelkę passaty pomidorowej wystarczy wlać do rondelka i od razu zacząć ją podgrzewać, najlepiej na bardzo małym ogniu, aby zdążyć z uzupełnieniem sosu różnymi dodatkowymi składnikami i przyprawami. Jeżeli chce się, by był on bardziej gęsty, należy zagęścić go łyżką zwykłej mąki, wcześniej tylko mieszając ją w oddzielnym naczyniu z niewielką ilością passaty i dopiero w takiej postaci dodając do garnka z resztą sosu.
Pomidory zdecydowanie lubią się ze słodyczą. Do sosu koniecznie trzeba dodać przynajmniej jedną małą łyżeczkę cukru, a następnie doprawić sos pomidory z passaty płatkami chili, świeżo mielonym pieprzem, solą, oregano oraz bazylią. Jeżeli sos ma być wykorzystany jako dodatek do klopsików i chce się, by był on bardziej kremowy, warto uzupełnić go śmietaną czy nawet zwykłym jogurtem naturalnym i całość raz jeszcze delikatnie podgrzać, by wszystkie składniki zdołały się połączyć.
Do czego wykorzystać sos z passaty?
Chyba nic nie jest w stanie zastąpić klasycznego gęstego sosu pomidorowego. Każdy, kto tylko nauczy się, jak zrobić sos pomidorowy z passaty, będzie w stanie przygotować świetny dodatek do klopsów czy makaronu dosłownie w przeciągu jakichś dziesięciu minut.