Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Babciny kapuśniak na wędzonce. Aromatyczny na każdą okazję!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Kapuśniak na wędzonce to przepis na rozgrzewającą zupę, która świetnie sprawdzi się jako obiad jednodaniowy w okresie jesiennym i zimowym. Przywodzi na myśl góralskie chaty i ciepło z kominka, a przy okazji dostarcza organizmowi dużo wartości odżywczych. Jak go przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 5 porcji.
Składniki na kapuśniak wędzony
- 500 g kapusty kiszonej
- 300 g kości wędzonych
- 300 g kiełbasy podwawelskiej
- 5 ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- Pół selera
- 1 cebula
- Biała część pora
- Pół szklanki grzybów suszonych
- Po 2 łyżeczki lubczyku i majeranku
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania Kapuśniaku z przepisu babci
- Odciśnij sok z kapusty i zostaw go na później. Przepłucz kapustę na sicie, odsącz i posiekaj drobno.
- Zalej kapustę wodą w garnku i gotuj aż do całkowitej miękkości. W drugim garnku gotuj kość wędzoną przez pół godziny.
- Obierz wszystkie warzywa. Marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, a ziemniaki i cebulę pokrój w kostkę.
- Do wywaru z kością dodaj wszystkie warzywa, a także liście laurowe, ziele angielski, majeranek i lubczyk.
- Kiedy ziemniaki zmiękną, dodaj do wywaru kapustę oraz pokrojoną w talarki kiełbasę. Dodaj sok z kapusty kiszonej, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz. Całość gotuj jeszcze przed dziesięć minut.
- Wyciągnij kość i obierz ją z mięsa. Mięso wrzuć do zupy i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Serwuj na gorąco.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Dynia w occie - przepis babci Stasi
Czy pamiętasz smak dyni w occie, który przygotowywała Twoja babcia? To jedno z tych tradycyjnych przetworów, które kojarzą się z domowym ciepłem i aromatycznymi przyprawami. W tym artykule podzielę się przepisem babci na dynię w occie, który zachwyci Twoje podniebienie i ożywi Twoje wspomnienia.
Borówkowy dżem babci Stasi to złoto wśród przetworów
Dżemy i przetwory to skarby, które kryją się w spiżarniach naszych babć. Jednym z takich niezwykłych smaków jest borówkowy dżem babci Stasi. To prawdziwe złoto wśród przetworów, które zachwyca swoim intensywnym smakiem i aromatem. Przygotowanie tego dżemu to nie tylko kulinarne wyzwanie, ale także sposób na zachowanie tradycji rodzinnych.
Zupa ogórkowa z mascarpone i chrzanem. Oto przepis babci Jadzi
Zupa ogórkowa z mascarpone i chrzanem to pomysł na znakomite danie, które jednocześnie rozgrzewa i orzeźwia, a na pewno zachwyca smakiem oraz aromatem. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4-5 porcji.