Canva.com

Babciny kapuśniak na wędzonce. Aromatyczny na każdą okazję!

Kapuśniak na wędzonce to przepis na rozgrzewającą zupę, która świetnie sprawdzi się jako obiad jednodaniowy w okresie jesiennym i zimowym. Przywodzi na myśl góralskie chaty i ciepło z kominka, a przy okazji dostarcza organizmowi dużo wartości odżywczych. Jak go przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 5 porcji.

Składniki na kapuśniak wędzony

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 300 g kości wędzonych
  • 300 g kiełbasy podwawelskiej
  • 5 ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • Pół selera
  • 1 cebula
  • Biała część pora
  • Pół szklanki grzybów suszonych
  • Po 2 łyżeczki lubczyku i majeranku
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Natka pietruszki
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania Kapuśniaku z przepisu babci

  1. Odciśnij sok z kapusty i zostaw go na później. Przepłucz kapustę na sicie, odsącz i posiekaj drobno.
  2. Zalej kapustę wodą w garnku i gotuj aż do całkowitej miękkości. W drugim garnku gotuj kość wędzoną przez pół godziny.
  3. Obierz wszystkie warzywa. Marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, a ziemniaki i cebulę pokrój w kostkę.
  4. Do wywaru z kością dodaj wszystkie warzywa, a także liście laurowe, ziele angielski, majeranek i lubczyk.
  5. Kiedy ziemniaki zmiękną, dodaj do wywaru kapustę oraz pokrojoną w talarki kiełbasę. Dodaj sok z kapusty kiszonej, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz. Całość gotuj jeszcze przed dziesięć minut.
  6. Wyciągnij kość i obierz ją z mięsa. Mięso wrzuć do zupy i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Serwuj na gorąco.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł