Babka wielkanocna wilgotna
Do przeczytania w ok. 2 min.
Babka wielkanocna wilgotna - składniki:
- 1/8 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 saszetka cukru wanilinowego
- skórka z 2 cytryn
- cukier puder do posypania ciasta
Babka wielkanocna wilgotna - przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
- W misce wymieszaj jajka, cukier puder i cukier wanilinowy na puszystą masę.
- Dodaj olej, mleko, sok z cytryny i sól, a następnie wymieszaj.
- Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj, aż do połączenia składników.
- Dodaj skórkę z cytryn i delikatnie wymieszaj.
- Wlej ciasto do formy do babki i piecz w piekarniku przez około 50 minut.
- Po upieczeniu, wyjmij babkę z formy i posyp ją cukrem pudrem.
Babka wielkanocna wilgotna - pytania i odpowiedzi:
Oto kilka pytań, które często pojawiają się w kontekście przygotowywania wilgotnej babki wielkanocnej:
- Jak przechowywać wilgotną babkę wielkanocną?
- Jak długo można przechowywać wilgotną babkę wielkanocną?
- Czy wilgotna babka wielkanocna można zamrozić?
- Jaką formę do babki najlepiej wybrać?
- Czy do babki wielkanocnej trzeba dodać alkohol?
Babkę wielkanocną najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku lub w folii aluminiowej w chłodnym miejscu, np. w lodówce.
Babkę wielkanocną można przechowywać przez około 2-3 dni.
Tak, babkę wielkanocną można zamrozić.
Najlepiej wybrać formę z dziurką po środku, która pozwoli na równomierne upieczenie ciasta.
Nie, do babki wielkanocnej nie trzeba dodawać alkoholu, ale można dodać np. rum lub likier cytrynowy, aby nadać ciastu dodatkowego smaku.
Wilgotna babka wielkanocna, która rozpala zmysły
Wypróbuj nasz przepis na wilgotną babkę wielkanocną, a z pewnością zaskoczysz swoją rodzinę pysznym ciastem. Pamiętaj, że podczas przygotowywania ciasta ważne jest, aby dokładnie wymieszać składniki i piec babkę w odpowiedniej temperaturze, aby była ona idealnie wilgotna i puszysta. Smacznego!