Babka orzechowa
Canva.com

Wielkanocna babka orzechowa. Takiego ciasta na pewno sobie nie odmówisz

Przepis na babkę to jedna z najprostszych receptur, jakie spotkamy w polskiej kuchni. To także jeden z najczęściej wykonywanych deserów i chociaż tradycyjna babka piaskowa chyba nigdy się nie znudzi to jednak warto wzbogacić jej smak i przygotować ją w nieco innym niż klasycznym wydaniu.
Reklama

Powstało wiele pomysłów na wykonanie takiego ciasta - babka w wydaniu orzechowym to jeden z nich. Do jej przyrządzenia - oprócz podstawowych składników - będą potrzebne orzechy laskowe. Słyną one ze znakomitego smaku, jak również bogatych wartości odżywczych. Są bardzo zdrowe więc warto jeść je regularnie, a także dodawać do deserów. Babka orzechowa to ciasto chętnie przygotowywane przede wszystkim na szczególne okazje ale też Święta Wielkanocne lub Boże Narodzenie. Gotowe ciasto możemy obsypać cukrem pudrem albo oblać polewą - wówczas prezentuje się znakomicie.

Składniki na pyszną babkę orzechową

Babka orzechowa
Canva.com
Reklama

Aby przygotować babkę orzechową należy przygotować takie składniki jak:

  • 250 g masła,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 ml wody,
  • szklanka cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • szklanka zmielonych (i dodatkowo 50 g posiekanych) laskowych orzechów,
  • trzy łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cztery jajka oraz dwie płaskie łyżki kakao.

Przygotowanie wielkanocnej babki

  1. Wykonanie babki orzechowej zaczynamy od wrzucenia do małego garnka masła, wsypania obu cukrów, a także wlania wody. Całość zagotowujemy, a gdy cukier się rozpuści, odstawiamy i studzimy.
  2. Do innego naczynia przesiewamy mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia i kakao, a następnie dokładnie mieszamy.
  3. Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywno.
  4. Otrzymaną masę maślaną umieszczamy w misie miksera, wsypujemy przesiane suche składniki, dodajemy żółtka oraz posiekane orzechy laskowe. Całość miksujemy aż do momentu, w którym wszystkie składniki będą połączone. Wówczas dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy. Formę na ciasto smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wykładamy na nią otrzymaną masę. Pieczemy przez trzy kwadranse w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C. Studzimy i posypujemy babkę cukrem pudrem. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama