Canva.com
Wielkanocna babka orzechowa. Takiego ciasta na pewno sobie nie odmówisz
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przepis na babkę to jedna z najprostszych receptur, jakie spotkamy w polskiej kuchni. To także jeden z najczęściej wykonywanych deserów i chociaż tradycyjna babka piaskowa chyba nigdy się nie znudzi to jednak warto wzbogacić jej smak i przygotować ją w nieco innym niż klasycznym wydaniu.
Reklama
Powstało wiele pomysłów na wykonanie takiego ciasta - babka w wydaniu orzechowym to jeden z nich. Do jej przyrządzenia - oprócz podstawowych składników - będą potrzebne orzechy laskowe. Słyną one ze znakomitego smaku, jak również bogatych wartości odżywczych. Są bardzo zdrowe więc warto jeść je regularnie, a także dodawać do deserów. Babka orzechowa to ciasto chętnie przygotowywane przede wszystkim na szczególne okazje ale też Święta Wielkanocne lub Boże Narodzenie. Gotowe ciasto możemy obsypać cukrem pudrem albo oblać polewą - wówczas prezentuje się znakomicie.
Składniki na pyszną babkę orzechową
Canva.com
Reklama
Aby przygotować babkę orzechową należy przygotować takie składniki jak:
- 250 g masła,
- 250 g mąki pszennej,
- 125 ml wody,
- szklanka cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- szklanka zmielonych (i dodatkowo 50 g posiekanych) laskowych orzechów,
- trzy łyżeczki proszku do pieczenia,
- cztery jajka oraz dwie płaskie łyżki kakao.
Przygotowanie wielkanocnej babki
- Wykonanie babki orzechowej zaczynamy od wrzucenia do małego garnka masła, wsypania obu cukrów, a także wlania wody. Całość zagotowujemy, a gdy cukier się rozpuści, odstawiamy i studzimy.
- Do innego naczynia przesiewamy mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia i kakao, a następnie dokładnie mieszamy.
- Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywno.
- Otrzymaną masę maślaną umieszczamy w misie miksera, wsypujemy przesiane suche składniki, dodajemy żółtka oraz posiekane orzechy laskowe. Całość miksujemy aż do momentu, w którym wszystkie składniki będą połączone. Wówczas dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy. Formę na ciasto smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wykładamy na nią otrzymaną masę. Pieczemy przez trzy kwadranse w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C. Studzimy i posypujemy babkę cukrem pudrem. Smacznego!
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Babka wielkanocna wilgotna
Wilgotna babka wielkanocna to jedno z tradycyjnych ciast, które pojawiają się na stołach w okresie świątecznym. Ciasto to jest wilgotne, puszyste i aromatyczne, dzięki czemu z pewnością przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Podpowiadamy sprawdzony przepis na wilgotną babkę wielkanocną, który pozwoli Ci w prosty sposób przygotować to pyszne ciasto w domu.
Babka wielkanocna - sekret tradycyjnego polskiego smaku
Czas Wielkanocy to nie tylko okres refleksji i radości związanej z odrodzeniem natury, ale również czas pysznych wypieków, wśród których na czoło wysuwa się babka wielkanocna. To tradycyjne ciasto, które już od wielu lat pojawia się na polskich stołach w święta wielkanocne. Jak zrobić najlepszą babkę wielkanocną? Oto kilka porad i przepisów, które pomogą ci osiągnąć sukces w kuchni.
#Fit babka wielkanocna - nie musisz się martwić o dodatkowe kilogramy!
Nie wszystko to, co pojawi się na świątecznym wielkanocnym stole, musi ociekać tłuszczem, obfitować w cukier i być źródłem nieskończonej ilości zbędnych kalorii. Wspaniałe rzeczy można przygotować ze składników zdrowych, pełnowartościowych i częściowo nawet odchudzonych, a przepis na babkę w wersji light jest tego idealnym dowodem.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl