canva.com

Batat z cieciorką: poznaj smakowitą potrawę bogatą w błonnik

Batat pieczony z cieciorką to pyszne danie, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom zdrowej kuchni, jak i fanom smakowitych dań. Zdradzamy przepis na batata pieczonego z cieciorką oraz opowiemy o jego właściwościach zdrowotnych i sposobach podawania. Zapraszamy do lektury!

Historia batata

Batat, nazywany także słodkim ziemniakiem, to roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Był on uprawiany już przez Indian przed przybyciem Kolumba do Ameryki. W Europie pojawił się dopiero w XVI wieku, a w Polsce zaczął być popularny dopiero w ostatnich latach.

Przepis na batata pieczonego z cieciorką

Składniki:

  • 1 duży batat
  • puszka ciecierzycy
  • 1/2 brokuła
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej

Przygotowanie:

  1. Umyj batata, marchewkę i brokuła. Obrane warzywa pokrój w kostkę.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj.
  3. Odsącz ciecierzycę z zalewy.
  4. Wszystkie warzywa i ciecierzycę umieść w misce. Dodaj oliwę, sól, pieprz, kumin oraz paprykę i dokładnie wymieszaj.
  5. Przełóż wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 30-35 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione.
  7. Po upieczeniu podawaj na ciepło.
canva.com

Właściwości zdrowotne batata pieczonego z cieciorką

Batat to warzywo bogate w skrobię, błonnik, witaminy A, C, E oraz kwasy organiczne. Ciecierzyca natomiast to źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza, magnezu oraz witamin z grupy B. Dlatego batat pieczony z cieciorką to danie, które nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również korzystnie wpływa na nasze zdrowie.

Jak podawać batata pieczonego z cieciorką?

Batat pieczony z cieciorką to danie samo w sobie bardzo sycące i pełnowartościowe. Można go jednak podawać jako dodatek do mięsa lub ryby. Doskonale smakuje również z sałatką z rukoli i pomidorów lub z pieczonymi warzywami.

Najlepszy duet w kuchni! Batat i cieciorka czekają!

Przygotowanie batata pieczonego z cieciorką jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. Można jeść go na ciepło lub na zimno. Jest to danie idealne dla osób, które chcą zjeść coś smacznego i jednocześnie zdrowego. Polecamy!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł