Gulasz z batatów w misce
Canva.com

Zapomnij o mięsie! Ten wegański gulasz z batatów zrewolucjonizuje Twoje podejście do jedzenia

Słodkie ziemniaki to wspaniała alternatywa, która może znacząco odmienić oblicze każdej potrawy. Są niezwykle wdzięcznym tematem kulinarnym i nic dziwnego w tym, że coraz więcej osób chętnie po nie sięga.
Reklama

Gulasz z batatów jest wyjątkową propozycją dla osób, które unikają składników pochodzenia zwierzęcego. Smakuje wyśmienicie i z pewnością trafi również do serc osób, które na co dzień nie mają do czynienia z wegetariańskimi i wegańskimi potrawami. Jak go przygotować?

Niezbędne składniki:

  • 450g batatów
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 zielona papryka
  • 1 papryczka chilli
  • 80g masła orzechowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • pół szklanki soczewicy czerwonej
  • 320ml wody
  • świeża kolendra
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Gulasz z batatów w miseczce
Canca.com
  1. Wrzucamy pokrojoną drobno cebulę, czosnek, paprykę i chilli do garnka z rozgrzaną oliwą. Podsmażamy przez kilka minut, by cebula nieco się zeszkliła.
  2. Do całości dodajemy pomidory, przyprawy, wodę i masło orzechowe. Mieszamy, a następnie gotujemy pod przykryciem przez 15min.
  3. Opłukaną soczewicę dodajemy do garnka i znowu gotujemy przez kwadrans, mieszając od czasu do czasu. Wówczas dodajemy czerwoną fasolę i pozostawiamy na ogniu przez 3min.
  4. Gulasz podajemy na gorąco wraz ze świeżą kolendrą.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama