Canva.com

Biała kiełbasa w śmietanowym sosie na Wielkanoc. Dodaj ten pikantny składnik, smak Cię zachwyci

Pyszna biała kiełbasa doskonale smakuje z chrzanem, dlatego do sosu śmietanowego dodajmy chrzan. To sekretny składnik, który poprawi smak.

Składniki do przygotowania białej kapusty

Do przygotowania tej potrawy potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 4 sztuki kiełbasy białej wieprzowej,
  • 205 ml śmietany 30%,
  • 105 g tartego chrzanu,
  • 1 duża cebula,
  • 2 średnie ząbki czosnku,
  • 5 g musztardy francuskiej,
  • 15 g klarowanego masła,
  • 12 g miodu naturalnego,
  • 7 g otartego majeranku,
  • 3 średnie liście laurowe,
  • 6-7 ziarenek ziela angielskiego,
  • sól,
  • mielony pieprz biały.

Jak przygotować białą kiełbasę w śmietanowym sosie?

Przygotowanie - do bardzo gorącej wody wrzućmy dwa obrane ząbki czosnku, 3 liście laurowe oraz 6 ziaren ziela angielskiego. Włóżmy surową białą kiełbasę i parzmy ją na małym płomieniu przez 24-26 minut. Po tym czasie kiełbasę wyjmijmy z garnka, osączmy, a następnie gęsto ponacinajmy z każdej strony (na przykład w kratkę). Znów na patelni rozgrzejmy masło klarowane (możemy je zastąpić olejem rzepakowym) i smażmy kiełbasę z każdej strony na złoty kolor.

Zdejmijmy z patelni, odłóżmy. Na tę samą patelnię wrzućmy obraną i pokrojoną w dość cienkie piórka cebulę. Smażmy do momentu, aż się zrumieni. Dolejmy śmietankę, zmniejszmy płomień. Dodajmy majeranek, tarty chrzan, musztardę, sól, mielony biały pieprz oraz miód. Całość doprowadźmy do wrzenia. Następnie do chrzanowego sosu na patelni włóżmy przesmażoną białą kiełbasę. Wszystko podgrzejmy, aby smaki się połączyły. Podawajmy na stół z ulubionymi dodatkami (na przykład z tłuczonymi ziemniakami i tartymi buraczkami).

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł