Błyskawiczne śniadanie? Jajecznica ze szczypiorkiem!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jajecznica ze szczypiorkiem — w czym tkwi jej sekret?
Taka jajecznica koniecznie musi być usmażona na maśle albo maśle klarowanym. W innym przypadku nie uda uzyskać się tak wyjątkowego smaku.
Czy da się zrobić jajecznicę na zwykłym oleju? Oczywiście, zmieni to jedynie smak.
Jajecznica ze szczypiorkiem — potrzebne składniki
Jeśli masz ochotę na jajecznicę, nie dysponujesz jednak szczypiorkiem, możesz go zastąpić posiekaną natką z pietruszki. To połączenie również smakuje genialnie.
Kiedy masz dużo czasu, możesz też zrobić jajecznicę z podsmażoną cebulką i kiełbasą.
Inna opcja to smażone papryczki chilli — i to połączyć z jajkami. Uwaga! Taka wersja tego dania jest bardzo ostra.
Jajecznica ze szczypiorkiem — jak ją zrobić krok po kroku?
To bardzo proste! Na początek posiekaj drobno pęczek szczypiorku. Potem rozgrzej dobrze patelnię. Kiedy już uzyska odpowiednią temperaturę, możesz rozpuścić na niej masło. W tym samym czasie wbij jajka do miseczki. Pamiętaj, żeby umyć ręce po kontakcie ze skorupką jajek.
Gdy masło będzie gorące, wlej jajka na patelnię. Następnie posyp je obficie solą, pieprzem i zamieszaj wszystko. Jajka muszą się ściąć.
Gotową jajecznicę nałóż na talerze i posyp szczypiorkiem.
Jajecznica ze szczypiorkiem — jak ją podawać?
Taka jajecznica może być serwowana nie tylko na pierwsze, ale i na drugie śniadanie. Świetnie też sprawdzi się na kolację.
Możesz podać ją ze świeżym pieczywem. Sprawdzi się zarówno biały, jak i ciemny chleb, bułki.
Świetnym dodatkiem będą warzywa: sałata, pomidorki koktajlowe lub pomidor, świeży ogórek pokrojony w plasterki. Z jajecznicą dobrze komponują się też oliwki, zarówno czarne, jak i zielone. Interesującym dodatkiem będzie też kukurydza (w kolbie lub z puszki).