Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva
Trik na błyskawiczny zakwas. Zdążysz na Wielkanoc?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zaraz Wielkanoc, a w domu nie ma zakwasu? Przygotuj błyskawiczny zakwas na żurek. Jeden prosty trik wystarczy, żeby przyspieszyć całą fermentację. Dzięki temu uda Ci się przygotować znakomity żurek na wielkanocny stół
Błyskawiczny zakwas na żurek — dodaj ten składnik
Do zakwasu musisz koniecznie dodać skórkę chleba. Najlepszy będzie razowy. Nie może być to jednak byle jaki chleb, też musi być przygotowany na zakwasie.
Czym zastąpić zakwas do żurku
Jeśli boisz się, że jednak nie zdążysz do Wielkanocy, zamiast zakwasu możesz dodać do żurku winnego octu. Zapewni on zupie kwaśny smak i odpowiedni aromat.
Jaka mąka jest najlepsza do zakwasu
Koniecznie musi to być żytnia mąka. Mąka z dużym numerem (typem) pomoże uzyskać ostrzejszy i kwaśniejszy zakwas. I odwrotnie, niski typ mąki to łagodniejszy zakwas.
Składniki na zakwas na żurek
- 0,25 szklanki mąki żytniej
- 0,25 szklanki mąki żytniej razowej
- 1,5 ciepłej przegotowanej wody
- skórka razowego chleba na zakwasie
- 1,5 ząbka czosnku
Co jest jeszcze potrzebne?
- słoik
- gaza
- gumka recepturka
Canva
Błyskawiczny zakwas na żurek — przepis
- Słoik wyparz wrzątkiem, osusz i ostudź.
- Wymieszaj oba rodzaje mąki i dodaj je do słoika.
- Wlej wodę do słoika.
- Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do słoika.
- Do reszty składników dodaj skórkę chleba.
- Przykryj słoik gazą i zabezpiecz wszystko gumką.
- Naczynie z tworzącym się zakwasem postaw w ciepłym, suchym i ciemnym miejscu.
Jak przechowywać zakwas na żurek
Gotowy zakwas koniecznie trzymaj w lodówce. Pamiętaj, żeby nie umieszczać butelki z gotowym zakwasem na drzwiach lodówki, bo temperatura zmienia się tam co chwilę.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Buraczany zakwas babci Jadzi. Oto receptura
Czymś wyjątkowym w kuchni naszej babci Jadzi jest niezaprzeczalnie jej buraczany zakwas. To tajemnicze połączenie smaków, które zdobyło uznanie nie tylko w naszej rodzinie, ale także wśród znajomych.
Żurek, zupa z niepowtarzalnym smakiem
Żurek to tradycyjna polska zupa, która cieszy się ogromną popularnością. Jest to gęsta i kwaśna zupa, która ma niepowtarzalny smak i aromat. Dowiedz się więcej o żurku oraz jak go przygotować!
Zakwas z marchewki, czyli naturalny probiotyk. Przepis
Zakwasy warzywne cieszą się coraz większą popularnością i choć króluje wśród nich zakwas z buraków, kisić można wszelkie warzywa. Wskutek naturalnej fermentacji powstają w nich kultury bakterii, które mają zbawienny wpływ na nasz układ trawienny. W przeciwieństwie do zakwasu z ogórków czy buraków, ten z marchwi ma słodszy i subtelniejszy smak. Jak przygotować zakwas z marchwi? Poniżej znajduje się dokładny przepis.