Canva

Trik na błyskawiczny zakwas. Zdążysz na Wielkanoc?

Zaraz Wielkanoc, a w domu nie ma zakwasu? Przygotuj błyskawiczny zakwas na żurek. Jeden prosty trik wystarczy, żeby przyspieszyć całą fermentację. Dzięki temu uda Ci się przygotować znakomity żurek na wielkanocny stół

Błyskawiczny zakwas na żurek — dodaj ten składnik

Do zakwasu musisz koniecznie dodać skórkę chleba. Najlepszy będzie razowy. Nie może być to jednak byle jaki chleb, też musi być przygotowany na zakwasie.

Czym zastąpić zakwas do żurku

Jeśli boisz się, że jednak nie zdążysz do Wielkanocy, zamiast zakwasu możesz dodać do żurku winnego octu. Zapewni on zupie kwaśny smak i odpowiedni aromat.

Jaka mąka jest najlepsza do zakwasu

Koniecznie musi to być żytnia mąka. Mąka z dużym numerem (typem) pomoże uzyskać ostrzejszy i kwaśniejszy zakwas. I odwrotnie, niski typ mąki to łagodniejszy zakwas.

Składniki na zakwas na żurek

  • 0,25 szklanki mąki żytniej
  • 0,25 szklanki mąki żytniej razowej
  • 1,5 ciepłej przegotowanej wody
  • skórka razowego chleba na zakwasie
  • 1,5 ząbka czosnku

Co jest jeszcze potrzebne?

  • słoik
  • gaza
  • gumka recepturka
Canva

Błyskawiczny zakwas na żurek — przepis

  1. Słoik wyparz wrzątkiem, osusz i ostudź.
  2. Wymieszaj oba rodzaje mąki i dodaj je do słoika.
  3. Wlej wodę do słoika.
  4. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do słoika.
  5. Do reszty składników dodaj skórkę chleba.
  6. Przykryj słoik gazą i zabezpiecz wszystko gumką.
  7. Naczynie z tworzącym się zakwasem postaw w ciepłym, suchym i ciemnym miejscu.

Jak przechowywać zakwas na żurek

Gotowy zakwas koniecznie trzymaj w lodówce. Pamiętaj, żeby nie umieszczać butelki z gotowym zakwasem na drzwiach lodówki, bo temperatura zmienia się tam co chwilę.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł