Budyniowe ciasto z mikrofali - pyszny deser w pięć minut!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Ekspresową propozycją domowego wypieku będzie banalnie proste do wykonania ciasto w mikrofali w kubku. Jak sama nazwa wskazuje, przygotowuje się je nie w piekarniku, a właśnie w kuchence mikrofalowej. Nowoczesne urządzenie pozwala znacznie skrócić czas pieczenia, który w tym przypadku nie trwa całej godziny czy nawet trzydziestu minut, bo wynosi zaledwie trzy minuty, a czasem i jeszcze krócej, jeżeli lubi się desery bardziej płynne.
Jak zrobić ekspresowe ciasto bez pieczenia?
Przepisów na ekspresowe ciasta z mikrofalówki jest w Internecie naprawdę sporo, a choć różnią się one użytymi w nich składnikami lub ich konkretnymi proporcjami, to łączy je to, że wszystkie te składniki trzeba po prostu dokładnie ze sobą wymieszać, by następnie umieścić przygotowaną z nich masę w mikrofalówce i "zapiec" ją w urządzeniu ustawionym na najwyższą możliwą moc. Jak więc przygotować ten deser w wersji budyniowej? Oto przepis na pyszne i wilgotne w środku ciasto z mikrofalówki, które powinno zasmakować nawet tym nieprzepadającym za podobnymi "wymysłami" i kulinarnymi wynalazkami.
Do naczynia, w którym będzie się zapiekać ciasto w mikrofalówce, należy wbić jedno średniej wielkości jajko i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli. Następnie wsypać cztery płaskie łyżki mąki pszennej (najlepsza będzie tortowa przesiana przez mniejsze sitko), pół małej łyżeczki proszku do pieczenia oraz trzy duże łyżki białego cukru i całe opakowanie budyniu waniliowego. Masę uzupełnić trzema łyżkami oleju rzepakowego i - jeżeli okaże się zbyt gęsta lub za mało lejąca - dolać trzy lub cztery łyżki pełnotłustego mleka. Ciasto w mikrofali w kubku powinno robić się mniej więcej przez trzy minuty. Najlepiej smakuje na ciepło, więc od razu po wyciągnięciu go z mikrofalówki śmiało można się nim zajadać.