Rodzina wraz z babcią gotują radośnie w kuchni według przepisu babci
canva.com

Przepis babci — receptura, z którą wyjdzie każde danie!

Przepis babci to niezawodna receptura, z którą uda się każda potrawa. Sprawia on, że posiłki smakują lepiej, są wyjątkowo pożywne i przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Które przepisy babci cieszą się największym powodzeniem?
Reklama

Czym byłoby dzieciństwo bez pysznej babcinej kuchni? Wiele osób z wypiekami na twarzy wspomina wspaniałe pierogi ruskie, których farsz umiała przygotować tylko babcia; pomidorową, która smakowała, jak żadna inna czy bigos, którego zapach wypełniał cały dom. Babcie to bowiem mistrzynie kuchni! Uwielbiają karmić swoje wnuki nie tylko dobrymi w smaku, ale i pożywnymi potrawami. Najczęściej są też zwolenniczkami tradycyjnej kuchni polskiej, a na ich stołach nigdy nie zabrakło więc pysznych zup, mięsnych dań i okraszanych masłem ziemniaków.

Przepis babci z sekretnym składnikiem

Przepis babci zawsze pełen był sekretnych (a często nawet zaskakujących) składników, które miały wpływ na wyjątkowy smak potraw. Bardzo często receptury te przekazywane były z pokolenia na pokolenie, tworząc serię rodzinnych dań.

Reklama

Przepisy na nie wydają się zaś strzeżone jak największy sekret.

Jaki sekretny składnik mógł kryć przepis babci, sprawiając, że danie smakowało o niebo lepiej? W bulionie mogła to być opalana nad kuchenką nieobrana cebula, która nadawała zupie złocistego koloru i wyrazistego smaku. W cieście odrobina dodatkowej ilości śmietanki “trzydziestki”, która miała wpływ na jego niezwykłą kremową konsystencję. Natomiast w naleśnikach woda gazowana, która sprawiała, że stawały się niezwykle puszyste. Każda babcia miała jednak inny sekretny składnik w swoich sekretnych przepisach…

Babcia w ubraniu kuchennym z wałkiem w ręce szykuje się do gotowania według przepisu babci
canva.com

Ciasto na pierogi - przepis babci

Pewnie niejedna osoba uważa, że to właśnie pierogi jej babci były najlepsze na świecie. I rzeczywiście żadne inne, czy te robione samodzielnie, czy próbowane w restauracji, nigdy nie dorównywały w smaku tym babcinym.

Reklama

W czym tkwi sekret ich wspaniałego smaku? Za ich wyjątkowość odpowiada prawdopodobnie ciasto na pierogi. Przepis babci był bowiem inny niż te, które obecnie można znaleźć na internetowych blogach. W dzisiejszych czasach w kuchni stawia się zazwyczaj na to, co szybkie i proste. Pierogowe ciasto przygotowywane przez starsze pokolenia wymaga zaś nieco więcej czasu, pracy i zaangażowania.

Najczęściej według przepisu babci do mąki dodać trzeba gorące roztopione we wrzącej wodzie masło, a dopiero później roztrzepane jajko i szczyptę soli. Następnie wszystko należy bardzo skrupulatnie zagnieść na gładką masę. Z tak przygotowanym ciastem pierogi są delikatne, ale wyraziste i smakują znakomicie! Babcie wiedzą, co dobre!

Fasolka po bretońsku — przepis babci

Jednym ze smaków z dzieciństwa może być też fasolka po bretońsku. Przepis babci zawierał bardzo pożywną dużą białą fasolę typu “Jaś”, kawałki kiełbasy lub boczku i sos pomidorowy. Choć potrawa ta nie składa się z wielu składników, stanowi istne “niebo w gębie”!.

Reklama

Dlaczego fasolka naszych babć smakowała lepiej niż ta, którą obecnie można kupić w sklepach czy w barach? Przede wszystkim dlatego, że niegdyś nie kupowano na nią żadnych gotowych produktów. Fasola była świeża lub sucha (a następnie moczona całą noc w wodzie), a sos przygotowywany był samodzielnie ze świeżych pomidorów, czasem również z papryki. Do tego prostego dania babcia dodawały też czasem łyżkę smalcu, co sprawiało, że nabierało ono niesamowitego, bogatego smaku.

Ryba po grecku - przepis babci

Innym daniem, w którym babcie są mistrzyniami, jest ryba po grecku! Przepis babci z pewnością był lepszy nawet od przepisów samych… Greków! Półmisek z rybą pieczoną pod warzywami stawał na babcinym stole przede wszystkim w święta, ale także podczas piątkowych lub weekendowych obiadów.

Ryba po grecku to zazwyczaj filet z dorsza duszony w sosie z marchewki, pietruszki i selera. Ciężko tu o wariacje na temat przepisu. Dlaczego więc przygotowana przez babcię smakowała lepiej? Prawdopodobnie dlatego, że babcia przygotowywała ją 1-2 dni przed podaniem.

Reklama

Po takim czasie smaki potrawy “przegryzą się”, a ryba nasiąknie sosem, tym samym cała potrawa smakuje lepiej.

Babcia radośnie przygotowała potrawę według przepisu babci
canva.com

Wypróbuj przepis babci w swojej kuchni!

Przepisy babci można z pwoodzeniem stosować również w nowoczesnej kuchni. Wystarczy stawiać na dużą ilość świeżych warzyw i dobrej jakości mięso. Lepiej też zrezygnować z mocno przetworzonej żywności i wybierać produkty ze sprawdzonych miejsc (np. warzywa z własnego ogródka czy jajka z kurnika rodziny ze wsi). Nie można też zapomnieć o dodatkowym tłuszczu, które babcie uwielbiają dodawać do swoich potraw (może to być np. masło lub smalec). W ten sposób przepis babci zyska nowe życie i na nowo będzie radował brzuchy i rozpalał serca kolejnych pokoleń.

Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama