Wiosenne ciasto z rabarbarem i truskawkami, posypane cukrem pudrem
Canva.com

Lekkie jak chmurka ciasto jogurtowe. Na wierzch dodaj truskawki. Pyszota! [PRZEPIS]

Piekarnik wcale nie jest tak niezbędnie potrzebny do przygotowania pysznego jogurtowego ciasta, którego nie powstydziłaby się żadna gospodyni. Poniższy przepis na doskonałe ciasto jogurtowe z truskawkami okaże się idealnym ratunkiem w chwili, gdy goście zadzwonią, że już za chwilę wpadną z niespodziewaną wizytą albo gdy zapomni się o zaplanowanym spotkaniu z przyjaciółkami przy kawie.
Reklama

Jakie składniki są potrzebne na ciasto truskawkowe bez pieczenia?

Do przygotowania jogurtowego truskawkowego ciasta potrzeba zaledwie czterech składników. Podstawą jest oczywiście gęsty jogurt naturalny, najlepiej jogurt typu greckiego, który zostaje połączony ze świeżymi soczystymi truskawkami (im bardziej dojrzałe i słodsze, tym lepiej), zwykłą galaretką truskawkową (opcjonalnie może być też cytrynowa albo w ogóle jeszcze inna) oraz gorącą wodą.

Jak przygotować lekkie ciasto z truskawkami?

Najpierw należy zabrać się za przygotowanie galaretki. Wsypać opakowanie truskawkowego słodkiego proszku do dużej miski i zalać odpowiednią ilością gorącej wody (ilość powinna zostać podana na opakowaniu produktu), a następnie wymieszać i odstawić na bok, aż masa lekko przestygnie.

Reklama

W czasie, gdy truskawkowa galaretka będzie stygnąć, można zabrać się za przygotowanie truskawek, czyli pół kilograma owoców oczyścić z szypułek i listków, a następnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w ćwiartki bądź połówki, w zależności od tego, jak duże ma się owoce. Ciasto bez pieczenia nie powstałoby bez jogurtu, który teraz należy delikatnie wprowadzić do zalanej galaretki, w ilości wynoszącej około 400 gramów (to mniej więcej jeden duży kubek). Składniki rozbełtać przy pomocy trzepaczki do jajek. Gdy masa będzie już jednolita można przelać ją do formy silikonowej, ewentualnie dowolnej innej foremki, którą wyłoży się zwykłą folią spożywczą.

Aby deser nie tylko smakował, lecz również wyglądał, na samej górze masy można umieścić kawałki pozostałych truskawek. Ciasto bez pieczenia powinno schładzać się w lodówce przez jakieś dwie godziny. Po tym czasie masa stężeje i uzyska pożądaną konsystencję. Należy pamiętać o tym, by bardzo delikatnie wyjmować ją z formy, aby jej nie uszkodzić i zachować jej kształt.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama