Chcesz wzmocnić swoja odporność i stan włosów? Pokochaj mango!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Mango jest pełne witamin
Mango to rodzaj tropikalnych owoców o okrągłym i żółtym kolorze. Kolor owocu wynika z dużej ilości karotenoidów, które są w nim zawarte. Mango ma słodki i przyjemny smak, który idealnie komponuje się z deserami.
Mango to pyszne owoce, ale czy są zdrowe? Ten owoc jest bogaty w witaminę C i zawiera przeciwutleniacze, które mogą pomóc zmniejszyć ryzyko raka. Mango są również dobrym źródłem błonnika i kwasu foliowego. Jeśli martwisz się o zbyt dużą ilość cukru, to warto wiedzieć, że mają niski poziom cukru i są odpowiednie dla cukrzyków. Mango zawierają także również dużo potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi.
Są wypełnione przeciwutleniaczami i witaminami, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników i utrzymaniu zdrowia organizmu. Mango pomagają również w obniżeniu poziomu cholesterolu.
Mango są wypełnione witaminą C, składnikiem odżywczym, który pomaga zwalczać przeziębienia i grypy. Mango zawierają również naturalny antybiotyk zwany mangiferyną, który zapobiega rozwojowi bakterii w jamie ustnej. Słodki owoc zawiera również znaczną ilość potasu, co pomaga zapobiegać skurczom i skurczom mięśni.
Mogą być stosowane w wielu różnych potrawach, w tym koktajlach, sałatkach, sosach i deserach. Mogą być używane do robienia sosów, dżemów i chutney. Mango można również wykorzystać do przygotowania orzeźwiającego i pysznego napoju.