Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
canva.com
Chleb razowy - Prosty sposób na zdrowsze i smaczniejsze życie
Do przeczytania w ok. 2 min.
Chleb razowy to rodzaj pieczywa wypiekanego z mąki pszennej, żytniej lub mieszanej, która została zmielona tylko raz. Dzięki temu zawiera ona otręby, co wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Chleb razowy ma ciemniejszą barwę niż tradycyjny chleb z białej mąki. W tym artykule przedstawimy najlepszy przepis na chleb razowy oraz omówimy jego właściwości i korzyści dla zdrowia.
Przepis na chleb razowy
Oto najlepszy przepis na chleb razowy:
- 500 g mąki pszennej razowej typ. 2000
- 500 ml wody - 2 szklanki
- 7 g drożdży instant - mała saszetka
- 2 płaskie łyżeczki soli
Przygotowanie chleba razowego krok po kroku
- Do dużej miski przesiej mąkę pszeniczną razową, dodaj drożdże i sól, wymieszaj.
- Wlewaj powoli letnią wodę, mieszając ciągle łyżką drewnianą. Mąkę i wodę dokładnie połącz.
- Gdy składniki się połączą, wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne. Ciasto powinno odchodzić od miski.
- Przykryj miskę ściereczką i odstaw do ciepłego miejsca, aby ciasto podwoiło swoją objętość (ok. 1,5 godziny).
- Gotowe ciasto przełóż na stolnicę posypaną mąką. Lekko zagnieć ciasto i uformuj kulę.
- Przełóż kulę do formy keksowej o wymiarach 10 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
- Odstaw formę na 30 minut do wyrośnięcia.
- Wstaw chleb razowy do nagrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu chleb razowy zostaw w formie na kilka minut, a następnie wyjmij na kratkę do wystygnięcia.
canva.com
Składniki odżywcze chleba razowego i korzyści zdrowotne
Chleb razowy jest bogaty w składniki odżywcze, takie jak:
- Witaminy z grupy B - biorą udział w procesach metabolicznych organizmu, wpływają na układ nerwowy oraz wpływają na stan skóry i włosów.
- Składniki mineralne, takie jak magnez, fosfor, żelazo, miedź, cynk - są niezbędne dla funkcjonowania organizmu, wpływają na pracę serca, mięśni i układu nerwowego.
- Włókna - poprawiają trawienie, wpływają na uczucie sytości i regulują poziom cukru we krwi.
- Chleb razowy zawiera również znacznie mniej kalorii niż biały chleb, co czyni go dobrym wyborem dla osób, które chcą zredukować masę ciała lub dbają o swoją dietę.
Chleb razowy jest korzystny dla naszego zdrowia, ponieważ:
- Zawiera więcej składników odżywczych niż biały chleb.
- Wpływa korzystnie na układ trawienny i reguluje poziom cukru we krwi.
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i cukrzycy typu 2.
- Poprawia wygląd skóry i włosów dzięki zawartości witamin z grupy B.
Zobacz także
Chleb razowy - Odkryj lepszy smak i zdrowie
Chleb razowy to zdrowy i smaczny wybór dla osób, które chcą zadbać o swoją dietę i samopoczucie. Oferuje on więcej składników odżywczych niż tradycyjny chleb z białej mąki, co przekłada się na korzyści dla zdrowia. Przygotowanie chleba razowego w domu jest proste i wymaga tylko kilku składników. Polecamy ten przepis każdemu, kto szuka zdrowych i pysznych przepisów na pieczywo.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł