Chrupiące i pyszne placki po litewsku. Absolutny hit!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kuchnia litewska jest prosta i smaczna. Do najpopularniejszych specjałów należą kołduny, chłodnik litewski i ser jabłkowy. Znakomitym tradycyjnym daniem są także placki ziemniaczane po litewsku zwane blinami. Placki zrobisz własnoręczne w bardzo łatwy sposób, są świetną propozycją na obiad dla całej rodziny. Do ich przygotowania wykorzystaj młode ziemniaki, a do nadzienia użyj mięsa mielonego i czosnku. Placki będą o wiele smaczniejsze, gdy na początku podsmażysz je na patelni, a potem włożysz na moment do piekarnika. Obowiązkowym dodatkiem do nich jest kwaśna śmietana, natka pietruszki lub koperek.
Placki po litewsku – szybki przepis
Składniki na 4-5 porcji:
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- 800 g młodych ziemniaków
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- kwaśna śmietana 18%
- duża cebula
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżka soli
- natka pietruszki lub koperek do podania
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie placków po litewsku
Cebulę i ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce, potem odsączamy nadmiar wody. Masę umieszczamy w misce, łączymy z mąką, jajkami, pieprzem i solą. Ząbki czosnku drobno siekamy i szklimy na oleju, po chwili dorzucamy mięso mielone, doprawiamy pieprzem, solą wedle uznania i smażymy. Na palniku stawiamy sporą patelnię do smażenia placków. Rozgrzewamy na niej tłuszcz i wykładamy porcje masy ziemniaczanej. Smażymy placki, aż zaczną się rumienić, zdejmujemy patelnię z gazu, a na każdy placek kładziemy porcję usmażonego mięsa. Przykrywamy całość warstwą masy ziemniaczanej. Powtórnie zaczynamy smażyć placki, aż staną się złociste. Naczynie żaroodporne smarujemy w środku olejem i przekładamy do niego usmażone placki. Wstawiamy danie do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu) i pieczemy przez 10-15 minut. Smacznego.