Placki Ziemniaczane po Góralsku na białym talerzu, obok dzbanuszek z sosem
canva.com

Najlepsze placki ziemniaczane po góralsku bez trudności i poczucia winy

Placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań wielu osób, bardzo charakterystyczne dla kuchni Europy centralnej. Placki ziemniaczane po góralsku, zwane moskolami, są genialne w smaku i łatwe do przygotowania, bez zmęczenia i bałaganu po tarciu ziemniaków. Możesz nawet wykorzystać stare ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia!
Reklama

Moskole, bo tak nazywają się te placki, wywodzą się prosto z kuchni Podhala i są chwalone nie tylko pod Tatrami za swój wyjątkowy smak i prostotę w przygotowaniu. Składają się z ugotowanych i utłuczonych ziemniaków oraz mąki, jajek, mleka, soli i pieprzu. Wymieszane składniki zagniata się tworząc ciasto, które jest formowane w placuszki. Te są pieczone w piekarniku lub smażone na patelni. Jeżeli znudziła Ci się "węgierska" wersja placków ziemniaczanych, możesz pokochać je na nowo w wydaniu góralskim.

Na patelni na rozgrzanym tłuszczu osoba przygotowuje Placki Ziemniaczane po Góralsku
canva.com
Reklama

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1-2 jajka
  • 3/4 szklanki zsiadłego mleka lub maślanki
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie olej do smażenia

Krok po kroku instrukcja przygotowania

  1. Utłucz ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia przy użyciu tłuczka lub praski. Możesz również ugotować świeże ziemniaki, odlać, osuszyć, lekko przestudzić, utłuc i całkowicie wystudzić. Ważne, by ostatecznie były chłodne.
  2. Do ziemniaków dodaj mąkę, jajko, mleko, sól i pieprz. Wymieszaj składniki i zagnieć ciasto dłonią. Nie dodawaj więcej mąki, jeśli ciasto lepi się do dłoni.
  3. Natłuść dłonie olejem i formuj nieduże placuszki z ciasta. Ułóż je na blasze i piecz w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180°.
  4. Możesz też usmażyć placuszki na rumiano na patelni z niedużą ilością oleju.

Podanie

Reklama

Tak przygotowane placki ziemniaczane po góralsku są doskonałe podane z masłem, sosem czosnkowym, bryndzą lub jako dodatek do obiadu. Świetnie smakują z gulaszem i sosem mięsno-warzywnym.

Wskazówka

Aby ułatwić formowanie placuszków, z ciasta ziemniaczanego uformuj gruby wałek, a następnie pokrój go na grubsze plastry.

Placki Ziemniaczane po Góralsku na talerzu na obrusie w niebieską kratkę
canva.com

Jak uczynić placki ziemniaczane po góralsku bardziej zdrowymi i dietetycznymi

Reklama

Placki ziemniaczane po góralsku są dobrym źródłem węglowodanów, ale ze względu na dodatek tłuszczu podczas smażenia, nie powinny być pierwszym wyborem dla osób, które dbają o swoją dietę. Aby uczynić je bardziej zdrowymi i dietetycznymi, można zastosować kilka prostych zmian:

  1. Po pierwsze, zamiast smażyć placuszki, można je piec w piekarniku, co zmniejsza ilość dodawanego tłuszczu.
  2. Po drugie, można zastąpić mąkę pszenną mąką pełnoziarnistą, co zwiększa ilość błonnika w diecie.
  3. Wreszcie, zamiast używać zsiadłego mleka lub maślanki, można użyć mleka o niższej zawartości tłuszczu, aby zmniejszyć kaloryczność i ilość tłuszczu w diecie.

Dbasz o linię? Tych kilka prostych modyfikacji umożliwi Ci obiad z plackami ziemniaczanymi po góralsku bez poczucia winy.

Moskole są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a także smaczne i dają wiele różnych możliwości podania. Spróbuj przygotować je już dziś i ciesz się smakiem kuchni góralskiej w swoim domu.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama