Canva
Tak usmażysz tradycyjne placki ziemniaczane. Mało kto o tym wie, ważny jest jeden składnik
Do przeczytania w ok. 2 min.
Teoretycznie zrobienie placków ziemniaczanych to nic trudnego. Czy jednak na pewno wiesz, co zrobić, żeby smakowały nieziemsko? Przeczytaj jak zrobić placki ziemniaczane. Ważny jest jeden konkretny składnik.
Reklama
Jak zrobić placki ziemniaczane? — Ważne jest, na czym je smażysz
Część osób smaży placki na zwykłym oleju. Prawdopodobnie jednak ci ludzie nigdy nie smażyli na smalcu. To genialny tłuszcz do ziemniaków!
Składniki na placki ziemniaczane
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- smalec
Canva
Jak zrobić placki ziemniaczane — przepis krok po kroku
- Cebulę schowaj na chwilę do lodówki lub zamrażarki.
- Ziemniaki obierz, umyj i osusz.
- Zetrzyj ziemniaki na tarce o dużych oczkach. Ścieraj je nad sitkiem umieszczonym w misce.
- Nie wylewaj soku z ziemniaków!
- Odciśnij ziemniaki ręką, zetrzyj cebulę. Odciśnij powstałą masę ręką.
- Poczekaj aż w soku z ziemniaków, pojawi się biały proszek.
- Delikatnie odlej płyn po ziemniakach, tak, żeby nie wylać białego proszku (to skrobia).
- Przełóż masę ziemniaczano-cebulową do miski ze skrobią.
- Dodaj sól, pieprz, jajko i mąkę.
- Dokładnie wymieszaj ciasto.
- Rozgrzej patelnię, a potem smalec.
- Nakładaj placki łyżką na patelnię.
- Smaż z każdej strony, aż się zarumienią.
- Usmażone placki odsącz na papierowym ręczniku.
Z czym podawać placki ziemniaczane?
Są dwa obozy. Niektórzy uważają, że najlepsze placki to te podane z cukrem, inni zaś sądzą, że placki powinny być tylko i wyłącznie w wersji wytrawnej.
Najlepsze wytrawne dodatki do placków to: szczypiorek, kwaśna śmietana sos gulaszowy.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Na czym smażyć placki ziemniaczane? Trik na chrupiące placki!
Placki ziemniaczane to popularne danie, które znajdziemy w kuchni wielu krajów. Jednak aby uzyskać idealną konsystencję i smak, ważne jest odpowiednie smażenie. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci osiągnąć chrupiące placki ziemniaczane.
Jak zrobić pyszne i zdrowe placki ziemniaczane - tajniki kulinarnego sukcesu
Placki ziemniaczane to jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni. Są pyszne, sycące i łatwe w przygotowaniu. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić idealne placki ziemniaczane oraz jakie mają właściwości zdrowotne.
Placki ziemniaczane z piekarnika: FIT wersja dla dbających o zdrowie
Placki ziemniaczane to jedno z najbardziej popularnych dań w polskiej kuchni. Jednak tradycyjna wersja, smażona na oleju, nie jest zbyt zdrowa. Dlatego dzisiaj proponuję przepis na placki ziemniaczane z piekarnika, które są równie pyszne, ale o wiele bardziej fit.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl