placki ziemniaczane na talerzu, obok sztućce i miseczka ze śmietaną
canva.com

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków: Wiesz jak zrobić je naprawdę chrupiące?

Czy jest coś bardziej polskiego niż placki ziemniaczane? Ta tradycyjna potrawa jest idealna na każdą okazję - od poniedziałku po niedzielne obiady. Dzisiaj przedstawiamy przepis na najlepsze placki ziemniaczane z młodych ziemniaków.
Reklama

Składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 średnie jajko
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
  • Przyprawy: płaska łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Dodaj jajko, skrobię ziemniaczaną, mąkę pszeniczną i dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj posiekaną cebulkę dymkę ze szczypiorkiem oraz przyprawy. Wymieszaj ponownie.
  4. Na patelni rozgrzej olej.
  5. Smaż placki z ziemniaków z obu stron na złoty kolor.
  6. Ułóż na talerzu i podawaj na ciepło.
placki ziemniaczane
canva.com

ABC placków ziemniaczanych

Reklama

Aby placki ziemniaczane z młodych ziemniaków były jeszcze smaczniejsze, zastosuj te proste porady:

  • Wybierz młode ziemniaki o jasnej skórce i miękkim miąższu. Są one bardziej delikatne i lepiej się nadają do placków.
  • Zetrzyj ziemniaki na tarce o grubych oczkach - dzięki temu placki będą bardziej chrupiące.
  • Jeśli chcesz, aby placki były jeszcze bardziej chrupiące, dodaj do masy jajecznej łyżkę mąki ziemniaczanej.
  • Przyprawianie to kwestia gustu. Możesz dodać więcej lub mniej soli i pieprzu w zależności od preferencji smakowych.

Jakie składniki mogę dodać do placków ziemniaczanych?

Reklama

Możesz dodać do masy ziemniaczanej inne składniki, takie jak:

  • Posiekaną kiełbasę lub boczek - nadadzą plackom bardziej wyrazisty smak.
  • Starty ser żółty lub feta - dodają plackom kremowej konsystencji i lekkiego smaku.
  • Posiekane zioła, takie jak natka pietruszki, szczypiorek lub koperek - nadają plackom świeżości i aromatu.

Jakie sosy najlepiej pasują do placków ziemniaczanych?

Placki ziemniaczane smakują najlepiej z sosem śmietanowym lub tzatziki. Możesz także spróbować podać je z sosem pomidorowym, koperkowym lub grzybowym.

Jakie dodatki mogę podać do placków ziemniaczanych?

Placki ziemniaczane doskonale komponują się z sałatkami, np. z sałatką z ogórków kiszonych lub z sałatką z pomidorów i cebuli. Możesz także podać je z gotowanymi warzywami lub z mięsem, np. z kiełbasą lub z pieczoną wieprzowiną.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama