Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Chrzanica - zapomniana królowa stołu wielkanocnego. Jak ją ugotować?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Chrzanica jest tradycyjną zupą wielkanocną, którą coraz rzadziej się przygotowuje. Warto zmienić nawyki, ponieważ to wyjątkowe danie jest proste w przygotowaniu, niezwykle pyszne, a przy tym tanie, co bywa istotne w czasach szalejącej inflacji.
Składniki
Canva.com
Tradycyjna zupa na Wielkanoc opiera się na tartym chrzanie. Jest to idealne połączenie z mięsem znajdującym się w zupie. Do przygotowania pysznego dania będą potrzebne:
- chrzan ręcznie tarty lub ze słoika (3 łyżki)
- woda (3 litry)
- szczypiorek (odrobina)
- mąka (2 łyżki)
- kwaśna śmietana (1 szklanka)
- wędzona szynka (20 dag)
- wędzony boczek (20 dag)
- kiełbasa (dowolny rodzaj do zupy, 15 dag)
- jajka ugotowane na twardo (2-3 sztuki)
- sól i pieprz (szczypta)
Przygotowanie
Chrzanica jest prosta w przygotowaniu, a ogromną zaletą jest fakt, że nie wymaga zrobienia zakwasu. Jest to szczególnie istotne w okresie świątecznym, kiedy gospodarze i tak mają już wiele na głowie. W celu przygotowania wyśmienitej zupy wystarczy wykonać kilka kroków:- kiełbasę, szynkę i boczek (w całości) zagotować w 3 litrach wody. Mięso należy wyjąć w momencie, gdy z garnka zacznie unosić się przyjemny zapach wędzonki
- w osobnym naczyniu trzeba wymieszać śmietanę z mąką i odrobiną wywaru, a następnie całość wlać do garnka i cały czas mieszać do momentu uzyskania gęstszej konsystencji
- do wywaru należy dodać 3 łyżki chrzanu, a także doprawić całość solą i pieprzem
- teraz przychodzi pora na pokrojenie wyjętych wcześniej wędlin i kiełbasy i wrzucenie ich do zupy, kontynuując gotowanie przez 5 do 10 minut
- przed podaniem na stół wystarczy tylko wrzucić do zupy jajka pokrojone na ćwiartki. Chrzanicę można podawać z przygotowanym na osobnym talerzu pieczywem
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Jak zrobić kluski kładzione?
Kluski kładzione to pyszne i pożywne danie, które może stanowić doskonały dodatek do innych dań lub być spożywane samodzielnie. Zarówno dorośli, jak i dzieci uwielbiają smak tych puszystych klusek. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować kluski kładzione łyżką, podpowiadamy Ci prosty przepis!
Zupa rybna z karpia: Jak ją przygotować?
Święta Bożego Narodzenia to czas, który kojarzy nam się z rodziną, tradycją i pysznym jedzeniem. Jednym z najbardziej kultowych dań wigilijnych jest zupa rybna z karpia. Ta aromatyczna i pełna smaku zupa jest nieodłącznym elementem polskiej wigilijnej kolacji. Dziś podzielę się z Wami tradycyjnym przepisem na tę wyjątkową zupę oraz kilkoma poradami, jak ją podać i przygotować.
Domowy rosół z kury - przepis na tradycyjny bulion
Czy jest coś bardziej rozgrzewającego i kojącego niż aromatyczny domowy rosół z kury? Ten tradycyjny polski przepis jest nie tylko pyszny, ale również bogaty w składniki odżywcze i ma wiele właściwości zdrowotnych. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować doskonały rosół z kury, jakie ma korzyści dla zdrowia i jak go podać. Przeczytaj dalej, aby odkryć tajniki tego wyjątkowego dania!