Ciasto kokosowe z mikrofalówki - pyszny hit z Tik Toka!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Naszła Cię ochota na zjedzenie czegoś słodkiego, ale wolisz nie kupować żadnych gotowców ze sklepu, w których prócz cukru znajdziesz jeszcze barwniki, aromaty, konserwanty i masę innych zbędnych dodatków? W takim razie pójdź do kuchni i zobacz, co takiego skrywasz w swoich szafkach i lodówce.
Jak przygotować ciasto kokosowe?
Na blat wyłóż miskę lub duży kubek, w którym spokojnie możesz podgrzać potem deser w mikrofalówce. Wsyp suche składniki, czyli dwie duże łyżki mąki kokosowej, dwie łyżki mąki pszennej (jest to koniecznie, bo na samej mące kokosowej ciasto nie wyjdzie), pół łyżeczki proszku do pieczenia bądź ewentualnie pół łyżeczki sody oczyszczonej oraz dwie duże łyżki cukru trzcinowego (nada on fajnego posmaku, który bardzo dobrze komponuje się właśnie z kokosem). Składniki dokładnie wymieszaj.
Teraz, by zapewnić ciastu właściwą strukturę i nadać mu wilgotności, możesz wkroić do niego kawałek masła i dolać kilka łyżek mleka, a następnie raz jeszcze wszystko wymieszać na gładką jednolitą masę. Jeżeli masło nie chce się rozpuścić, bo np. dopiero co wyciągnąłeś je z lodówki, masę na ciasto z mikrofalówki śmiało możesz zmiksować zwykłym mikserem albo po prostu zblendować, by mieć gwarancję, że nie pozostawisz niej żadnych grudek, czy to z mąki, czy to właśnie z masła.
Jak ustawić mikrofalówkę na ciasto kokosowe?
Kuchenka mikrofalowa powinna zostać ustawiona na najwyższą możliwą moc, przynajmniej jakieś 800-900 W. Kokosową masę zapiekaj w niej przez około 3 minuty. Gotowe ciasto kokosowe z mikrofalówki po upieczeniu możesz przełożyć na talerz i udekorować ulubionymi dodatkami. Świetnie skomponuje się z dżemem truskawkowym, pastą kokosową oraz wiórkami kokosowymi, które tylko podkreślą, że jest to właśnie kokosowy wypiek.