Kokosowe tornado. Cudowne domowe Raffaello bez pieczenia!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na domowe ciasto Raffaello bez pieczenia
3 jajka
1 szklanka białego cukru
200 g masła
200 g pokruszonych herbatników maślanych
50 g posiekanych migdałów bez skórki
50 g posiekanej białej czekolady
100 g wiórków kokosowych
1 okrągły spód waflowy
kilka kuleczek Raffaello do dekoracji
Jak zrobić domowe Raffaello? Ciasto Raffaello bez pieczenia krok po kroku
Jajka wbijamy do szklanej lub metalowej miski, którą ustawiamy na garnku w gotującą się wodą. Dodajemy cukier i wszystko ubijamy na parze mikserem, aż uzyskamy kremowo-białą, gęstą masę.
Miskę z gorącą masą zdejmujemy z garnka i dalej miksujemy, aż krem będzie letni.
Miękkie masło ubijamy mikserem na puch i stopniowo dodajemy wystudzony krem jajeczny.
Do gotowej masy dodajemy pozostałe składniki — wiórki kokosowe, pokruszone herbatniki, posiekane migdały oraz czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Tortownicę wykładamy folią spożywczą. Na spód kładziemy wafel, a na nim równomiernie rozprowadzamy masę kokosową. Wierzch wyrównujemy i posypujemy wiórkami.
Tak przygotowane ciasto Raffaello wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem możemy udekorować je dodatkowo kuleczkami Raffaello.
Ruszamy w kokosowe szaleństwo! Smacznego!