Canva.com

Ciasto o smaku #bounty. Kokosowy zawrót głowy!

Czekoladowy biszkopt, kremowo-kokosowe wnętrze - takie jest domowe ciasto bounty. Uwielbiamy je podawać z puszystą kawą latte lub małą czarną. Dziś dzielimy się z wami pysznym przepisem na szybkie ciasto.

Proste składniki, pyszne ciasto

Canva.com

Czy są tutaj jacyś fani słynnych, kokosowych batoników? Jeśli tak, to koniecznie musicie spróbować zrobić ciasto à la bounty w swoim domu. Gęsty krem kokosowy, ciemny biszkopt i polewa czekoladowa - prosty deser zrobić w kilkadziesiąt minut.

Do przygotowania ciasta czekoladowego na spód deseru potrzebujemy:

  • 100 g masła
  • 90 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 duże jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 ml kwaśnej śmietany 12% lub zsiadłego mleka lub kefiru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krem kokosowy zrobimy z poniższych składników:

  • 300 ml mleka
  • 50 g kaszy manny
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka likieru kokosowego

Składniki potrzebne na polewę czekoladową:

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła

Jak zrobić ciasto bounty?

Canva.com
  1. Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe przesiewamy. Do miski miksera wrzucamy masło i cukier. Ucieramy, aż do powstania pysznej, puszystej pianki maślanej. Dodajemy jajko, wanilię i mieszamy całość ze śmietaną.
  2. Tortownicę wykładamy papierem i pieczemy ciasto w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 30 minut.
  3. Czas na przygotowanie kremu kokosowego. Mleko zagotowujemy i wsypujemy do niego kaszę mannę. Całość łączymy z wiórkami kokosowymi.
  4. W misce miksera łączymy masło oraz cukier puder. Łączymy masę kokosową z masą maślaną i dolewamy likier kokosowy. Krem kokosowy chłodzimy w lodówce.
  5. Na koniec przygotowujemy polewę. W garbku roztapiamy masło i dodajemy czekolady.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł