Sernik mandarynkowy z pysznym kremem - idealny na wakacje!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Pyszny smak mandarynek w serze
Sezon na mandarynki trwa, dlatego postanowiłyśmy, że czas zrobić pyszny, puszysty, owocowy sernik. To doskonały deser do herbaty lub kawy w długie, letnie popołudnie. Sernik można przygotować z brzoskwiniami lub nektarynkami - w zależności, które owoce lubicie najbardziej.
Do przygotowania spodu potrzebujemy:
- 250 g herbatników lub biszkoptów
- 120 g masła
Do przygotowania sernika na zimno potrzebne są następujące składniki:
- 6 szt mandarynek
- 400 g jogurtu naturalnego
- 250 ml śmietanki 30%
- 50 g cukru pudru
- sok z cytryny
- 150 ml wrzątku
- 1 galaretka
Na wierzch ciasta potrzebujemy:
- 1 puszka mandarynek w syripie
- 1 galaretka brzoskiwiniowa
- 350 ml wrzątku
Przygotowanie sernika z mandarynkami nie jest trudne, ale wymaga trochę czasu i cierpliwości.
Na początku kruszymy lub mielimy herbatniki i łączymy je z masłem. Mieszanką wykładamy tortownicę.
Mandarynki obieramy i układamy ciasno obok siebie w tortownicy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i jogurtem naturalnym. Całość mieszamy z sokiem z cytryny i galaretką.
Mandarynki z puszki układamy na wierzchu ciasta. Zalewamy pyszną galaretką brzoskwiniową. Ciasto możemy podawać, np. z bitą śmietaną.