Canva.com

Ciasto piaskowe - jak zrobić idealne ciasto piaskowe? Sprawdzony przepis

Ciasto piaskowe można przygotować w kilku prostych krokach. Zawsze się uda, ponieważ jego zrobienie nie jest kłopotliwe. Poza tym jest bardzo smaczne również przez kolejne dni. Można je zabrać ze sobą do pracy jako przekąskę, zjeść na deser lub postawić na wielkanocnym stole.

Ciasto piaskowe - przepis

Ciasto piaskowe to inaczej babka pieczona w dowolnej formie. Można ją zrobić w tradycyjnej keksówce, wtedy będzie prostokątna. To wspaniała przekąska na podwieczorek czy drugie śniadanie, a także przepyszny deser! Na myśl przywodzi leniwe wakacje u babci na wsi lub wielkanocne śniadanie.

Jest to nieskomplikowane ciasto, na które sypie się obficie cukier puder. Nasz przepis sprawi, że z Twojego piekarnika wyjdzie idealna babka piaskowa. Będzie lekka oraz puszysta, wprost rozpływająca się w ustach. Dodatek skrobi ziemniaczanej sprawi, ze całość będziesz idealnie pulchna i sypka. Takie ciasto można zrobić zaledwie w kilku krokach. Nie jest to ani czasochłonne, ani uciążliwe i każda osoba, nawet początkująca, która nigdy niczego nie piekła, na pewno sobie z tym poradzi.

Proste ciasto piaskowe

Nasze ciasto piaskowe stanowi idealny dodatek do kawy oraz herbaty. Można ją jeść również solo. Tak naprawdę zależy to tylko i wyłącznie od Twoich indywidualnych preferencji.

Składniki:

  • 250 g masła
  • 200 g cukru lub cukru pudru
  • 4 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania ciasta

Przede wszystkim, zanim przystąpisz do przygotowywania ciasta, koniecznie wyjmij masło oraz jajka odpowiednio wcześniej z lodówki. To ważne, ponieważ składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Na początku wymieszaj mąkę pszenną ze skrobią ziemniaczaną. Następnie oddziel białka od żółtek. Miękkie masło zmiksuj ze szczyptą soli. Mikser powinnaś ustawić na wysokie obroty, ponieważ dzięki temu uda Ci się uzyskać idealnie kremową konsystencję. To może potrwać nawet kilka minut, a więc najlepiej używać do tego miksera planetarnego, który oszczędzi Ci pracy. Kiedy masa będzie miała właściwą konsystencję, wciąż mieszając, dodawaj do niej stopniowo cukier, a także żółtka. Na każde żółtko wydłuż miksowanie o jedną minutę!

camva.com

Do tak utartej masy możesz dodać mąkę. Zadbaj o dokładne połączenie się składników, jednak nie przesadź z czasem! Do całości możesz również dodać proszku do pieczenia. Nie jest to jednak niezbędny składnik. My zachęcamy do eksperymentowania w kuchni. Tak naprawdę to, jak wyrośnie ciasto jest zależne od wielu czynników, dlatego pół łyżeczki proszku do pieczenia może okazać się przydatne. Białka ubić w osobnej misce na sztywną pianę. W takiej formie dodawaj je ostrożnie do ciasta. Mieszaj ostrożnie, najlepiej przy użyciu drewnianej łyżki.

Ciasto przełożyć do posmarowanej masłem i posypanej mąką formy keksowej. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni i piecz babkę przez około godzinę. Przy pomocy suchego patyczka sprawdzaj, czy już się upiekło.

Następnie pozostaw ciasto piaskowe w formie, aż lekko ostygnie. Kiedy będzie już chłodne, należy je posypać cukrem pudrem. Świetnym pomysłem może okazać się również polanie wypieku pysznym lukrem. Tak naprawdę babkę można ozdobić na wiele różnorodnych sposobów. Kwaskowego smaku doda mu skórka otarta z cytryny, a także sok z owocu. Możesz bawić się konwencją i dodawać tego typu dodatki do masy. Dzięki temu uzyskasz swój własny, oryginalny smak i zachwycisz nim gości!

canva.com

Podczas przygotowania ciasta liczą się szczegóły. Pamiętaj o tym, aby składniki dokładnie ze sobą wymieszać. To bardzo ważne, ponieważ pozwoli Ci uniknąć grudek, co skutkowałoby zakalcem. Niedopieczona babka piaskowa może być przykrym rozczarowaniem!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Żaden artykuł nie został przypisany do tego taga