Wysokobiałkowa pizza na bazie tajemniczego składnika – fast food DIY
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wysokobiałkowa pizza DIY – tajemniczy składnik
Tradycyjne ciasto na pizzę to przede wszystkim drożdże oraz mąka pszenna, co niekoniecznie może podobać się osobom walczącym z nietolerancjami pokarmowymi.
Istnieje jednak receptura, która nie dość, że eliminuje niepożądane składniki, to wzbogaca ciasto na pizzę o solidną dawkę pełnowartościowego białka. Tym tajemniczym składnikiem jest chudy twaróg. Zaskoczona? Warto w tym miejscu podkreślić, że to nie jego jedyne zastosowanie w kuchni.
Przepis na pizzę z twarogu
Największym atutem tego przepisu jest jego łatwe przygotowanie oraz ciasto składające się z naprawdę niewielu składników. Użyte dodatki do pizzy to przede wszystkim Twoje preferencje smakowe lub produkty, które zalegają w lodówce.
- 250 g chudego twarogu
- 50 g mąki ryżowej (lub inna mąka bezglutenowa)
- 50 g błyskawicznych płatków owsianych
- 2 jajka
- suszona bazylia lub oregano
- szczypta soli
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 125 g sera mozzarella light
- 1 mała cebula
- 5 średnich pieczarek
- 100 g chudej szynki (opcjonalnie)
Wysokobiałkowa pizza krok po kroku
Poza półproduktami będziesz potrzebować tylko większej miski, blaszkę oraz papier do pieczenia. Do dzieła!
- Do miski dodaj mąkę, twaróg, jajka, płatki owsiane (możesz zamienić na otręby), zioła oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj przy pomocy drewnianej miski do momentu uzyskania jednolitej masy przypominającej klasyczne ciasto na pizzę
- Gotowe ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posyp delikatną warstwą mąki i rozgnieć lub rozwałkuj wedle uznania (okrąg lub kwadrat)
- Blaszkę z ciastem włóż do piekarnika rozgrzanego na 180° C (termoobieg) i piecz przez 15 minut. W międzyczasie przygotuj składniki na pizzę (cebulę pokrój w piórka, ser zetrzyj na grubych oczkach tarki lub pokrój w cienkie plasterki)
- Po 15 minutach wyjmij ciasto, lecz nie wyłączaj piekarnika. Górną warstwę posmaruj przecierem pomidorowym, a na nią wyłóż resztę dodatków z przepisu. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamienić je według własnych upodobań
- Po rozłożeniu składników włóż ponownie pizzę do piekarnika (180° C termoobieg), lecz tym razem na ok. 10 minut – gdy ser zacznie się przepiekać, to znak, że Twoja domowa pizza z twarogu jest już gotowa