Jak połączyć kiwi z galaretką do ciasta? Mamy na to prosty trik!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Pyszne ciasto z kiwi w roli głównej
Wiele osób pewnie zastanawia się, jak to możliwe, aby połączyć kiwi z galaretką. Mamy na to jeden prosty trik. Wystarczy, że ugotujemy kiwi w syropie cukrowym i od razu nasza galaretka zawsze stężeje. Nasze ciasto z kiwi będzie składało się z puszystego biszkoptu oraz pysznej masy o kremowym smaku.
Do przygotowania pysznego ciasta z kiwi i galaretką na biszkopcie potrzebujemy poniższych składników:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 140 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
Masa kremowo-jogurtowa:
- 600 ml śmietanki kremówki
- 800 g jogurtu naturalnego/greckiego
- 3-4 łyżki cukru pudru do smaku
- 4 opakowania galaretki agrestowej/cytrynowej + 500 ml wody
Warstwa kiwi z galaretką:
- owoce kiwi
- 4 galaretki agrestowe (rozpuszczone w 500-600 ml wody)
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1 i 1/4 szklanki cukru
Jak zrobić pyszny biszkopt?
Na początku żółtka oddzielamy od białek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodajemy cukier oraz żółtka. Mąkę przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej. Na blaszki o wymiarach 28x24 cm wykładamy papier do pieczenia i wylewamy masę. Biszkopt pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 25 minut.
Przygotowanie kiwi i masy
Owoce kiwi obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Na patelnię wlewamy wodę i cukier. Zagotowujemy. Plasterki kiwi gotujemy przez 2 minuty.
Przygotowanie masy kremowo-jogurtowej jest bardzo proste. Zagotowujemy wodę i wsypujemy galaretkę. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i łączymy z jogurtem i cukrem. Na koniec dolewamy galaretkę.