Ciasto z kiwi
Canva.com

To ciasto zachwyci każdego. Połączenie czekolady, kiwi i galaretki jest nieziemskie!

Czekoladowe ciasto z kiwi i galaretką to wspaniałe połączenie słodkiej czekolady, soczystych kiwi i orzeźwiającej galaretki. Ten deser z pewnością zadowoli każdego miłośnika słodkości.
Reklama

Składniki na ciasto czekoladowe z kiwi

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 kiwi
  • 2 opakowania galaretki o smaku kiwi
  • woda
  • listki mięty (opcjonalnie)

Jak zrobić pyszne ciasto z galaretką?

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i przygotuj formę do pieczenia (ok. 24 cm średnicy) przez natłuszczenie jej masłem i posypanie mąką.
  2. Rozpuść masło i gorzką czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Ostudź.
  3. W oddzielnej misce ubij jaja z cukrem, aż uzyskasz puszystą masę.
  4. Dodaj ostudzoną masę czekoladowo-masłową do miski z jajami i cukrem i wymieszaj.
  5. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj, aż wszystkie składniki zostaną dobrze połączone.
  6. Przelej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez około 25-30 minut, aż ciasto nabierze brązowego koloru. Sprawdź, czy jest gotowe, wbijając w nie patyczek, który powinien wyjść suchy.
  7. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź.
  8. Pokrój kiwi w cienkie plasterki i ułóż na wierzchu ciasta.
  9. Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu, ale zamiast używać zimnej wody, użyj wody, którą pozostało po ugotowaniu galaretki z wcześniejszego opakowania. Następnie ostudź galaretkę.
  10. Wylej ostudzoną galaretkę na wierzch kiwi.
  11. Odstaw ciasto na minimum 2 godziny do lodówki, aby galaretka stężała.
  12. Przed podaniem udekoruj ciasto listkami mięty (opcjonalnie).
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama