Co jeść na reumatoidalne zapalenie stawów? Dieta ma znaczenie
Do przeczytania w ok. 1 min.
Reumatoidalne zapalenie stawów to autoimmunologiczna choroba o charakterze przewlekłym. W jej leczeniu rolę bardzo ważną odgrywają odpowiednio dobrane leki oraz rehabilitacja, nie można jednak zapominać o znaczeniu diety.
Co powinno się w niej znaleźć?
Dieta przy RZS powinna uwzględniać obecność tak ważnych dla zdrowia produktów, jakimi są świeże warzywa i owoce. Dzięki nim można hamować działalność wolnych rodników, a przy okazji wspierać naturalną odporność organizmu. Warto też docenić ryby, które są bardzo dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, oraz rośliny strączkowe, będące dobrym źródłem białka i magnezu. W roślinach strączkowych nie brak też substancji o działaniu przeciwzapalnym, a to sprawia, że dieta z RZS chętnie uwzględnia ich obecność.
Sięgnij po orzechy i nasiona
W walce z tak uciążliwą przypadłością, jaką jest reumatoidalne zapalenie stawów, pomoże też regularne sięganie po orzechy i nasiona (np. nasiona słonecznika i pestki dyni). I tu można znaleźć sporo cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych oraz substancji, które wykazują się bardzo dużą skutecznością w walce ze stanami zapalnymi. Warto też docenić moc takich przypraw, jak imbir czy kurkuma. I one znane są z przeciwzapalnych właściwości, a dania z ich udziałem mogą się okazać rewelacyjnym wsparciem dla stawów.