Canva.com

Co jeść na reumatoidalne zapalenie stawów? Dieta ma znaczenie

Codzienna dieta ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie oraz na ogólny stan naszego zdrowia. Odpowiednio dobrane produkty spożywcze mogą nas chronić przed chorobami, mogą nam też pomagać w łagodzeniu dolegliwości towarzyszących już występującym chorobom. Jaka dieta może pomóc tym osobom, którym życie utrudnia reumatoidalne zapalenie stawów?

Reumatoidalne zapalenie stawów to autoimmunologiczna choroba o charakterze przewlekłym. W jej leczeniu rolę bardzo ważną odgrywają odpowiednio dobrane leki oraz rehabilitacja, nie można jednak zapominać o znaczeniu diety.

Co powinno się w niej znaleźć?

Dieta przy RZS powinna uwzględniać obecność tak ważnych dla zdrowia produktów, jakimi są świeże warzywa i owoce. Dzięki nim można hamować działalność wolnych rodników, a przy okazji wspierać naturalną odporność organizmu. Warto też docenić ryby, które są bardzo dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, oraz rośliny strączkowe, będące dobrym źródłem białka i magnezu. W roślinach strączkowych nie brak też substancji o działaniu przeciwzapalnym, a to sprawia, że dieta z RZS chętnie uwzględnia ich obecność.

Sięgnij po orzechy i nasiona

W walce z tak uciążliwą przypadłością, jaką jest reumatoidalne zapalenie stawów, pomoże też regularne sięganie po orzechy i nasiona (np. nasiona słonecznika i pestki dyni). I tu można znaleźć sporo cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych oraz substancji, które wykazują się bardzo dużą skutecznością w walce ze stanami zapalnymi. Warto też docenić moc takich przypraw, jak imbir czy kurkuma. I one znane są z przeciwzapalnych właściwości, a dania z ich udziałem mogą się okazać rewelacyjnym wsparciem dla stawów.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł