Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
canva.com
Czas na marynowanie grzybów. Jak zrobić to dobrze?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Marynowane grzyby to aromatyczna i smaczna przekąska, która idealnie pasuje do wielu dań. Oto kilka sprawdzonych przepisów ze starego notesu mojej babci, które pozwolą Ci cieszyć się smakiem jesieni przez cały rok.
Marynowane podgrzybki
Składniki:
- 1 kg świeżych podgrzybków
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 5 ziaren jałowca
- 5 ziaren pieprzu
- 2 liście laurowe
- 0,5 l octu 10%
- 0,5 l wody
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Oczyść grzyby, usuwając ewentualne resztki ziemi.
- Cebulę i czosnek pokrój w plastry.
- W dużym garnku zagotuj ocet, wodę, sól, cukier oraz przyprawy.
- Dodaj grzyby, cebulę i czosnek, gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
- Odstaw garnek z ognia i pozostaw grzyby do wystygnięcia.
- Przełóż marynowane grzyby do słoików, zalewając je marynatą.
- Słoiki szczelnie zakręć i odstaw na kilka dni w chłodne miejsce.
Marynowane borowiki
Składniki:
- 1 kg świeżych borowików
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 0,5 l octu 10%
- 0,5 l wody
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Oczyść borowiki, usuwając ewentualne resztki ziemi.
- Cebulę i czosnek pokrój w plastry.
- W dużym garnku zagotuj ocet, wodę, sól, cukier oraz przyprawy.
- Dodaj borowiki, cebulę i czosnek, gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
- Odstaw garnek z ognia i pozostaw borowiki do wystygnięcia.
- Przełóż marynowane borowiki do słoików, zalewając je marynatą.
- Słoiki szczelnie zakręć i odstaw na kilka dni w chłodne miejsce.
Marynowane maślaki
Składniki:
- 1 kg maślaków
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- 2 liście laurowe
- 0,5 l octu 10%
- 0,5 l wody
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Oczyść maślaki, usuwając ewentualne resztki ziemi.
- Cebulę i czosnek pokrój w plastry.
- W dużym garnku zagotuj ocet, wodę, sól, cukier oraz przyprawy.
- Dodaj maślaki, cebulę i czosnek, gotuj na małym ogniu przez 12 minut.
- Odstaw garnek z ognia i pozostaw maślaki do wystygnięcia.
- Przełóż marynowane maślaki do słoików, zalewając je marynatą.
- Słoiki szczelnie zakręć i odstaw na kilka dni w chłodne miejsce.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Dlaczego dzieci nie mogą jeść grzybów?
Wiele osób uwielbia grzyby i wykorzystuje je w różnych potrawach. Jednak, gdy chodzi o dzieci, istnieje wiele powodów, dla których nie powinny one spożywać grzybów. W tym artykule omówimy główne powody, dlaczego dzieci nie powinny jeść grzybów i jakie mogą być potencjalne zagrożenia dla ich zdrowia.
Grzyby w ciąży - czy są bezpieczne?
Jednym z często zadawanych pytań przez kobiety w ciąży jest, czy mogą jeść grzyby. Odpowiedź jest pozytywna - grzyby w ciąży są dozwolone i mogą być nawet polecane jako zdrowy składnik diety. Jednak istnieje pewien warunek, który należy spełnić, aby spożywanie grzybów było bezpieczne dla przyszłej mamy i dziecka.
Jak suszyć grzyby? Przepisy i porady dla początkujących
Zastanawiałaś się, jak suszyć grzyby w domu? Suszenie grzybów to doskonały sposób na przedłużenie ich trwałości i zachowanie ich smaku i aromatu na dłużej. Zdradzamy najlepsze sposoby na suszenie grzybów!