canva.com

Czas na marynowanie grzybów. Jak zrobić to dobrze?

Marynowane grzyby to aromatyczna i smaczna przekąska, która idealnie pasuje do wielu dań. Oto kilka sprawdzonych przepisów ze starego notesu mojej babci, które pozwolą Ci cieszyć się smakiem jesieni przez cały rok.

Marynowane podgrzybki

Składniki:

  • 1 kg świeżych podgrzybków
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 ziaren jałowca
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 0,5 l octu 10%
  • 0,5 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść grzyby, usuwając ewentualne resztki ziemi.
  2. Cebulę i czosnek pokrój w plastry.
  3. W dużym garnku zagotuj ocet, wodę, sól, cukier oraz przyprawy.
  4. Dodaj grzyby, cebulę i czosnek, gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
  5. Odstaw garnek z ognia i pozostaw grzyby do wystygnięcia.
  6. Przełóż marynowane grzyby do słoików, zalewając je marynatą.
  7. Słoiki szczelnie zakręć i odstaw na kilka dni w chłodne miejsce.

Marynowane borowiki

Składniki:

  • 1 kg świeżych borowików
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 0,5 l octu 10%
  • 0,5 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść borowiki, usuwając ewentualne resztki ziemi.
  2. Cebulę i czosnek pokrój w plastry.
  3. W dużym garnku zagotuj ocet, wodę, sól, cukier oraz przyprawy.
  4. Dodaj borowiki, cebulę i czosnek, gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
  5. Odstaw garnek z ognia i pozostaw borowiki do wystygnięcia.
  6. Przełóż marynowane borowiki do słoików, zalewając je marynatą.
  7. Słoiki szczelnie zakręć i odstaw na kilka dni w chłodne miejsce.

Marynowane maślaki

Składniki:

  • 1 kg maślaków
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 0,5 l octu 10%
  • 0,5 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść maślaki, usuwając ewentualne resztki ziemi.
  2. Cebulę i czosnek pokrój w plastry.
  3. W dużym garnku zagotuj ocet, wodę, sól, cukier oraz przyprawy.
  4. Dodaj maślaki, cebulę i czosnek, gotuj na małym ogniu przez 12 minut.
  5. Odstaw garnek z ognia i pozostaw maślaki do wystygnięcia.
  6. Przełóż marynowane maślaki do słoików, zalewając je marynatą.
  7. Słoiki szczelnie zakręć i odstaw na kilka dni w chłodne miejsce.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł