Canva.com

Czy miód się psuje? Oto odpowiedź!

Niewiele jest takich produktów spożywczych, dla których upływ czasu nie ma żadnego znaczenia, ale akurat miód po części do nich należy. Czy miód się psuje?

Nie, o ile tylko jest to prawdziwy miód, tak więc sporo zależy tu jednak od jego właściwości, wynikających z jego pochodzenia i tego, w jaki sposób został on przygotowany.

Prawdziwy miód

Prawdziwy naturalny miód, pozyskany z jakiejś sprawdzonej pasieki z wieloletnią tradycją, będzie produktem nie do zdarcia, który śmiało można jeść miesiącami, a nawet i latami. Oczywiście wskutek upływu czasu dojdzie w nim do pewnych zmian, które są nieuniknione, jednakże w żaden sposób nie wpłyną one na bezpieczeństwo konsumpcji produktu i nie uczynią z niego czegoś szkodliwego, niesmacznego lub groźnego dla zdrowia. Miód podlega głównie procesowi krystalizacji. Warto wiedzieć, że jest to akurat zjawisko korzystne i pożądane, bo jeśli wychodzi na to, że ono w ogóle nie występuje, najprawdopodobniej miód nie jest wcale prawdziwym miodem, a tylko go udaje i zawiera pewne niewskazane dodatkowe substancje, które nie pozwalają mu się normalnie skrystalizować.

Gdzie kupić dobry miód?

W przypadku gdy mimo wszystko podczas robienia domowych porządków i przeglądania wszystkich szafek natrafia się nagle na jakiś zepsuty miód, który dziwnie pachnie, ma w sobie brzydkie nieciekawe grudki i do tego kompletnie nie smakuje jak dawniej, prawdopodobnie ma się do czynienia z miodem niskiej jakości, wzbogaconym dodanym cukrem, słodzikiem albo innymi substancjami, które nie powinny do niego trafić. Produkty tego rodzaju zawsze powinny być kupowane w sprawdzonych i zaufanych miejscach. Najlepiej pozyskiwać je bezpośrednio z pasiek i kupować u doświadczonych pszczelarzy, którzy przy okazji zawsze powiedzą co nieco o swoich produktach, wytłumaczą, czym się różnią poszczególne odmiany miodów i doradzą, który z nich wybrać, aby się nim zachwycić.

Skoro więc odpowiedź na pytanie, czy miód się psuje, jest przecząca, słoik pełen słodkiego przysmaku kupiony w pasiece bez problemu można przechowywać w szafce przez bardzo długi czas. Jakościowy produkt nie powinien zmienić ani swojej konsystencji, ani zapachu, ani smaku. Tak samo dobrze będzie się sprawować w dniu zakupu, jak i po sześciu miesiącach albo nawet i całym roku.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł