Sałatka śniadaniowa z jajkiem i pomidorkami. Obłędny przepis na szybko!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Śniadaniowa sałatka powstanie z dodatkiem chudej szynki oraz ugotowanego jajka. Sosem będzie dla niej prosta mieszanka jogurtu, majonezu i odrobiny musztardy, którą dosłodzi się miodem, by była ciekawsza, smaczniejsza, a zarazem bardziej wartościowa.
Jak zrobić pyszną sałatkę?
Sałatkę można zrobić albo z ulubionej odmiany sałaty, albo z gotowego miksu sałat, do kupienia w każdym sklepie (takie miksy występują w foliowych opakowaniach i zazwyczaj są przechowywane w chłodniach, w pobliżu działu z warzywami i owocami). Solidną porcję liściastych warzyw należy od razu przełożyć do dużej miski. Jednocześnie można zacząć gotować jajka, aby ugotować je na twardo i przejść do krojenia wszystkich potrzebnych dodatków, czyli dwóch plasterków chudej szynki, dwóch plasterków ulubionego żółtego sera oraz sporej garści pomidorków koktajlowych, które wystarczy poprzekrawać na mniejsze połówki bądź ćwiartki.
Wszystkie warzywa wymieszać dokładnie wraz z serem i szynką, a gdy jajka już się ugotują, obrać je ze skorupki, pokroić w ćwiartki i dołożyć do kolorowej miski z pozostałymi składnikami. Jeżeli chce się, by sałatka śniadaniowa miała w sobie jeszcze więcej produktów, warto uzupełnić ją rzodkiewkami lub ogórkiem albo po prostu takimi warzywami, jakie ma się pod ręką. Na sam koniec tworzy się sos, mieszając ze sobą po łyżce kremowego jogurtu naturalnego, majonezu oraz po łyżeczce ostrej musztardy i dobrej jakości miodu. Sos doprawić solą, pieprzem i sporą ilością koperku, a następnie polać nim miskę, ewentualnie dodając do wszystkiego jeszcze trochę ketchupu.
Śniadaniowa sałatka z jajkiem, serem i szynką to prawdziwa witaminowa bomba, która każdego postawi na nogi i zapewni energię na cały dzień. Jeżeli natomiast chce się spożyć nieco więcej kalorii, warto pomyśleć o dodatku pieczywa i zjedzeniu takiej michy szczęścia wraz z ciemną bułką typu graham albo kawałkiem pełnoziarnistego żytniego pieczywa.