Czym jest rokitnik? Dlaczego warto jeść go codziennie?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Czym jest rokitnik i jak go spożywać?
Rokitnik jest ciernistym krzewem z rodziny oliwkowatych. Rokitnik jest krzewem owocowym, na którym rosną niewielkie pomarańczowe, ale bardzo mięsiste i delikatne jagody. W smaku owoce rokitnika są bardzo kwaśne, dlatego bardzo rzadko jada się je na surowo.
Naukowcy twierdzą, że rokitnik nie traci cennych właściwości odżywczych, nawet w formie przetworzonej. Z owoców rokitnika można przygotować wiele produktów spożywczych. Z owoców rokitnika produkuje się wina, nalewki, marmolady, soki, dżemy.
Wiele osób spożywa także sok z rokitnika, który nie dość, że smakuje naprawdę pysznie, to jeszcze ma wiele cennych właściwości zdrowotnych.
Lecznicze właściwości rokitnika
Rokitnik wykazuje cenne właściwości zdrowotne. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z faktu, jak bardzo zdrowe są owoce tego niepopularnego w Polsce krzewu.
Właściwości lecznicze rokitnika
- Wykazuje działanie przeciwzapalne, przyspieszając proces gojenia się ran.
- Ma działanie przeciwutleniające, opóźniając proces starzenia się skóry.
- Wspomaga układ nerwowy.
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.
- Poprawia odporność, znacząco zmniejszając ryzyko zachorowania na pospolite przeziębienie i grypę.
- Obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
- Wspomaga trawienie.
- Wykazuje działanie antybakteryjnie.
- Działa antynowotworowo, zapobiegając mutacjom prowadzącym do nowotworów oraz wygaszając aktywność genów odpowiadających za rozwój nowotworu.
- Wspomaga leczenie trądziku, łuszczycy i innych chorób skóry.