Deser na Walentynki dla Niej. Cannoli z kremem z ricotty – chrupiący włoski przysmak
Do przeczytania w ok. 2 min.
Do przygotowania tego chrupiącego włoskiego deseru potrzebne nam będą następujące składniki:
- na ciasto – 1 i ½ szklanki mąki żytniej typ 720, 5 łyżek oleju rzepakowego, sól, 1 duże jajko, 3 łyżki jasnego octu winnego, 1 łyżka kakao o niskiej zawartości tłuszczu (na przykład DecoMorreno), 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej;
- na krem – 250 g sera ricotta, ½ szklanki śmietany 36-procentowej, 4-5 łyżek cukru pudru, limonka lub cytryna; na dekorację – orzeszki arachidowe, płatki czekoladowe, kandyzowana skórka pomarańczowa;
- ponadto – olej do smażenia.
Jak zrobić włoskie cannoli?
Przygotowanie – w misce wymieszajmy mąkę z ciemnym kakao, kawą i szczyptą soli. Dodajmy olej, jajko i połowę octu winnego. Wyróbmy gładkie ciasto, wlewając resztę cukru, jeśli ciasto nie chce się lepić. Owińmy je w folię spożywczą i wstawmy do lodówki minimum na godzinę. Schłodzone cienko rozwałkujmy, wytnijmy kółka o średnicy 8 cm.
Nawińmy na rurki do cannoli i zlepmy, smarując brzegi wodą. Następnie wkładajmy po 2-3 rurki do rozgrzanego oleju i smażmy na złoty kolor. Osączmy na ręczniku papierowym. Ostudźmy i zdejmijmy z rurek. Znów limonkę sparzmy, zetrzyjmy z niej skórkę i wyciśnijmy trochę soku. Schłodzoną śmietankę ubijmy. Dodajmy ją do ricotty wymieszanej z cukrem pudrem, sokiem i skórką z limonki. Rurki napełniajmy kremem tuż przed podaniem. Udekorujmy.
Dodatkowa uwaga – metalowe rurki do cannoli kupimy na przykład w internecie.