Canva

Deser z Austrii — genialny omlet cesarski

Masz ochotę na wyjątkowy, a zarazem prosty w wykonaniu deser? Sprawdź, jak zrobić cesarski omlet. To danie, zwane inaczej Kaiserschmarrn jest wyjątkowo smaczne. Idealnie sprawdzi się na podwieczorek, czy śniadanie. Będzie idealne z owocami sezonowymi. Od zwykłych omletów różni się między innymi wyjątkowym kształtem.

Omlet cesarski — austriacki deser

To danie prosto z Austrii. Jest tam bardzo popularne. Je się je na słodko, jako główny posiłek. Można jednak traktować je też po prostu jak deser.

Omlet cesarski — jakie są potrzebne składniki?

Masło powinno być klarowane. Jeśli nie ma się takiego w domu, możne je samodzielnie przyrządzić.

Jajka muszą być dobrej jakości i nie mogą być zimne w trakcie przygotowywania, należy wcześniej wyjąć je z lodówki.

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mleka
  • trochę soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka rodzynek
  • 2 łyżki masła klarowanego
Canva

Jak zrobić omlet cesarski?

Rodzynki powinno namoczyć się w wodzie. Potem trzeba je osączyć. Jajka podzielić na żółtka i białka.

Mąkę, cukier waniliowy, mleko, rodzynki i żółtka powinno się połączyć razem i mieszać intensywnie specjalną rózgą.

Białka trzeba ubić z dodatkiem soli, dzięki niej będą sztywne. Teraz można delikatnie połączyć ze sobą obie masy.

Patelnię należy dobrze rozgrzać i wyłożyć na nią masło klarowane. Kiedy i ono będzie gorące, można wylać ciasto. Po 5 minutach smażenia można przewrócić omlet na drugą stronę i podzielić na mniejsze części Każdy kawałek musi zostać usmażony, aż jajka się zetną.

Z czym podawać to danie?

Oczywiście obowiązkowo trzeba je przysypać cukrem pudrem, odrobina słodyczy idealnie podkreśli smak tego deseru.

Tradycyjnie powinno się serwować ten omlet z powidłami śliwkowymi lub prużonymi jabłkami. Ostatnio jednak coraz częściej podawany jest razem z owocami sezonowymi, na przykład borówkami, malinami,

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł