Materiał partnera / Unsplash.com

Dieta na obniżenie ciśnienia - co jeść przy nadciśnieniu?

Nadciśnienie to choroba cywilizacyjna. Mierzy się z nią mnóstwo osób. Chociaż jeszcze do niedawna dotykała przede wszystkim osoby starsze, to jednak coraz częściej pojawia się także w znacznie młodszym wieku. Jest to spowodowane licznymi czynnikami, jakie mogą ją wywołać. Jednym z najważniejszych elementów wpływających na nadciśnienie jest dieta. Sprawdźmy więc co jeść, by skutecznie obniżyć ciśnienie krwi.

Nadciśnienie a dieta — czyli jak to się łączy? 

Choroby z grupy sercowo-naczyniowych należą do jednych z głównych przyczyn zgonów w Polsce. Nadciśnienie tętnicze jest właśnie taką chorobą, dlatego też nie można go bagatelizować. Normy wynoszą poniżej 120 mm Hg przy ciśnieniu skurczowym oraz mniej niż 80 mm Hg przy ciśnieniu rozkurczowym. Jeśli wartość ta nie mieści się w tych granicach, warto od razu wziąć się w garść, ponieważ z czasem odczyt może ulec pogorszeniu. A wpływ zarówno na jego obniżenie, jak i podwyższenie, prócz samych predyspozycji genetycznych ma przede wszystkim tryb życia. Dlatego też można śmiało stwierdzić, że w większości przypadków, nasze zdrowie w tym zakresie, jest w naszych rękach. 

Czynników środowiskowych, które zwiększają ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego, jest naprawdę wiele. Jednym z głównych jest jednak przede wszystkim nasza dieta. A to dlatego, że nadciśnienie łączy się zwykle bezpośrednio z nadwagą, która ma z kolei zwykle przyczynę właśnie w kuchni. U osób z nadwagą, ryzyko wystąpienia nadciśnienia jest bowiem znacznie większe, niż w przypadku osób, które utrzymują prawidłową masę. Oczywiście nie jest to reguła, ponieważ nie każdy człowiek z nadwagą skazany jest na nadciśnienie.

Ryzyko nadciśnienia wzrasta także przy diecie bogatej w potrawy smażone, tłuszcze trans oraz produkty wysokoprzetworzone i to niezależnie od wagi. Jednym z największych sprzymierzeńców rozwoju tej choroby jest sól, która w produktach typu fast-food, czy instant występuje w ogromnej ilości. Dzienne spożycie soli nie powinno natomiast przekraczać 5 g. Dlaczego? Ponieważ nadmiar soli wywołuje w organizmie skok ciśnienia. Jest to całkiem naturalna reakcja. 

Jeśli chodzi o związek diety i nadciśnienia, to nie można pominąć także tego, że do powstania takich problemów zdrowotnych mogą przyczyniać się również różnego rodzaju niedobory. Jeśli więc codzienny jadłospis jest ubogi w kluczowe składniki odżywcze, to szansa na nadciśnienie znów rośnie. 

Jakie produkty pomagają obniżyć ciśnienie krwi? 

Wiemy już, że nadciśnienie tętnicze jest bezpośrednio związane z naszą dietą. Wiemy także, że wpływ na rozwój tego problemu może mieć niedobór pewnych składników odżywczych. To jednak oznacza, że uzupełnienie ich i wzbogacenie swojej diety o konkretne produkty, powinno pomóc w uregulowaniu ciśnienia. I tak właśnie jest! Odpowiednio zbilansowany jadłospis to podstawa i to nie tylko przy profilaktyce — to także niezbędny element leczenia, który powinno stosować się wspomagająco. Witaminy i minerały, które mają wpływ na ciśnienie krwi, a jednocześnie łatwo o ich niedobór, to między innymi:

  • magnez
  • cynk
  • żelazo 
  • miedź 
  • potas
  • witamina D
  • witamina B6. 

Jak uzupełnić ich brak? Oczywiście wzbogacając swoją dietę w produkty, które są bogate w te składniki. Bardzo ważnym elementem jadłospisu przy nadciśnieniu są przede wszystkim:

  • warzywa 
  • strączki 
  • produkty zbożowe pełnoziarniste
  • zdrowe tłuszcze nienasycone (np. oliwa z oliwek)
  • ryby morskie 
  • orzechy i nasiona.

Najlepsza dieta na obniżenie ciśnienia — jaką wybrać? 

Skomponowanie odpowiedniej diety przy nadciśnieniu to niezwykle ważna sprawa. Aby to zrobić, warto czerpać z powyższej listy i na podstawie tych właśnie składników stworzyć swój jadłospis. Oczywiście na początku może być to trudne, ponieważ należy pamiętać o tym, że posiłki muszą być odpowiednio zbilansowane. Dlatego też najlepiej skorzystać z gotowych rozwiązań. Jeśli chodzi o popularne diety, to dla osób cierpiących na nadciśnienie najczęściej poleca się dietę DASH. Jest ona bowiem skomponowana ze składników, które sprzyjają obniżeniu ciśnienia. 

Jeśli szukamy diety, która pomoże nam obniżyć ciśnienie, to doskonałą opcją będą też dla nas diety pudełkowe. Warto zajrzeć na https://www.lightbox.pl/blog/jak-obnizyc-cisnienie, gdzie prócz świetnych wskazówek dotyczących żywienia przy nadciśnieniu, znajdziemy także liczne programy żywieniowe. Taka dieta pudełkowa to świetne rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu na przygotowywanie pełnowartościowych i zdrowych posiłków. 

Dieta to nie wszystko! Co jeszcze możesz zrobić, by obniżyć ciśnienie?

Dieta to jeden z najważniejszych czynników wpływających na ciśnienie krwi. Jednak choć jest to sprawa kluczowa, to jednak nie jedyna. Jest także kilka innych elementów trybu życia, które mają duży wpływ na ten odczyt. Przy nadciśnieniu bardzo ważny jest na przykład ruch. Aktywność fizyczna jest bowiem niezbędna do tego, by zachować odpowiednią masę ciała. Bardzo istotną sprawą przy regulowaniu ciśnienia są też papierosy. Rzucenie palenia jest tu właściwie konieczne, ponieważ każdy wypalony papieros podnosi ciśnienie tętnicze krwi. 

Artykuł sponsorowany
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł