canva.com

Dlaczego niedobór magnezu jest groźny?

Przejdź do galerii zdjęć
Magnez pełni w organizmie wiele istotnych funkcji, dlatego jego niedobór może prowadzić do poważnych konsekwencji. Poznaj najważniejsze objawy niedoboru magnezu.

Dzienne spożycie magnezu

Niedobór magnezu jest niesamowicie szkodliwy dla stanu naszego zdrowia. Magnez bierze udział w wielu procesach fizjologicznych mających miejsce w naszym organizmie i wpływa na prawidłowe działanie wszystkich komórek.

Zalecane dzienne spożycie magnezu wynosi 17,5 mmol (420 mg) dla mężczyzn i 13,3 mmol (320 mg) dla kobiet.

Hipomagnezemia (niedobór magnezu) to stężenie poniżej 0,65 mmol/l. Niestety schorzenie występuje dość często, bo u 10 proc. osób. Łagodny niedobór już jest szkodliwy, ale nie powoduje jeszcze takiego spustoszenia w naszym organizmie jak hipomagnezemia poniżej 0,5 mmol/l. Objawy niedoboru magnezu pojawiają się u osób, u których stężenie magnezu jest bardzo niskie lub bardzo szybko spada.

Dlaczego niedobór magnezu jest groźny?

Często objawy niedoboru magnezu mylimy ze stresem, zmęczeniem lub procesem starzenia się organizmu.

Wśród najczęstszych objawów niedoboru magnezy należy wymienić:

  • zaburzenie rytmu serca — jest to stan alarmujący, bo może prowadzić do arytmii serca, migotania przedsionków oraz choroby niedokrwiennej serca,
  • zaburzenie czucia (np. uczucie mrowienia), osłabienie mięśni, drżenie mięśni (kończyn i języka),
  • tiki nerwowe — jeśli w organizmie jest zbyt mało magnezu, pojawiają się objawy ze strony układu nerwowego takie jak: tiki nerwowe np. w postaci drżenia powiek,
  • nadpobudliwość i zmęczenie — niedobór magnezu wiąże się również z nagłym spadkiem nastroju, uczuciem ciągłego zmęczenia i spadkiem koncentracji,
  • wypadanie włosów i łamliwość paznokci.

W przypadku niedoboru magnezu wystarczy zacząć go suplementować w postaci dostępnych w aptece specyfików oraz wprowadzić dietę, która będzie zawierała produkty bogate w magnez — np. warzywa liściaste (sałata, szpinak, boćwinka, jarmuż, natka pietruszki), banany, kukurydza, nasiona roślin strączkowych (soja, fasola, groch, bób, soczewica), orzechy i kakao.

Zobacz galerię zdjęć: witaminy wlosy
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł