Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Zdjęcie ilustracyjne Pixabay
Dlaczego warto jeść kiszonki? Nie tylko ogórki i kapusta to samo zdrowie
Do przeczytania w ok. 2 min.
Powszechnie mówi się, że kiszonki mają wiele istotnych właściwości. Okazuje się jednak, że kiszonki są jeszcze bardziej zdrowe, niż Ci się wydaje. Kiszona żywność jest lżej strawna, mało kaloryczna i pełni funkcję naturalnego probiotyku.
Właściwości zdrowotne kiszonek
Kiszonki mają wiele cennych właściwości zdrowotnych i leczniczych. Nie dość, że są smaczne i mogą służyć jako dodatek do wielu różnych potraw, to jeszcze ich zdrowotne właściwości są udowodnione naukowo.
- Wspomagają odchudzanie. Kiszenie w znaczący sposób zmniejsza liczbę kalorii i cukry, dlatego są cennym składnikiem diety osób, które chcą szybko i skutecznie się odchudzić.
- Zwiększają odporność. Produkty poddane procesom fermentacji zawierają dużą ilość probiotyków, które w znaczący sposób wzmacniają odporność organizmu. Nie bez przyczyny mówi się przecież, że zdrowe jelita to zdrowy człowiek.
- Są źródłem wielu witamin i minerałów. Kiszonki dostarczają organizmowi B1, B2, B3, dlatego wzmacniają włosy, skórę i paznokcie oraz witaminy C, A, E, K, fosfor, potas i magnez.
- Pomagają utrzymać prawidłową mikroflorę jelit dzięki dostarczaniu organizmowi wielu dobrych bakterii i drożdży oraz wspomagają trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii.
- Obniżają poziom cholesterolu. Taki efekt dają dobre bakterie zawarte w kiszonkach.
- Regulują poziom cukru we krwi dzięki zawartości cennych składników i dlatego są polecane dla cukrzyków.
Zdjęcie ilustracyjne Pixabay
Jakie produkty można kisić?
Powszechnie wydaje nam się, że kisić można przede wszystkim ogórki i kapustę. Nic bardziej mylnego. Okazuje się, że kisić można w zasadzie wszystkie warzywa i niektóre owoce. Bardzo zdrowe i smaczne będą kiszona cukinia, kalafior, rzodkiewki, marchew oraz pomidory i papryka.
Warto również dodać, że do kiszenia nadają się również niektóre owoce na przykład cytryny, śliwki, jabłka oraz brzoskwinie i gruszki.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jakie błędy popełniamy przy kiszeniu ogórków?
Czy zdarzyło Ci się kisić ogórki i odkryć, że nie smakują tak, jak powinny? Często popełniamy błędy przy procesie kiszenia, które mogą wpływać na jakość i smak naszych ogórków. W tym artykule omówimy najczęstsze błędy, które popełniamy przy kiszeniu ogórków i jak ich uniknąć, aby cieszyć się pysznymi i aromatycznymi ogórkami kiszonymi.
Kiedy kisić kapustę?
Jak mówi staropolskie powiedzenie: "po świętej Tekli, będziemy kapustę siekli" lub "na świętej Jadwisi, kapustę się kisi". Pierwsze święto przypada 23 września, drugie zaś 15 października. Który z tych terminów jest najlepszy? Okazuje się, że śmiało możesz już przygotowywać swoje kiszonki, nic nie stoi na przeszkodzie.
Kimchi - samo zdrowie!
Kimchi to tradycyjne koreańskie danie, które zdobyło popularność na całym świecie ze względu na swoje wyjątkowe połączenie smaków i korzyści zdrowotnych. W tym artykule dowiesz się więcej o historii kimchi, jak je przygotować w domu oraz o jego właściwościach zdrowotnych.