Canva.com

Dodaj TEN składnik do sałatki jarzynowej. Smak zmieni się obłędnie

Sałatka jarzynowa to taki polski kulinarny klasyk. Przygotowywana z różnych okazji, za każdym razem smakuje tak samo dobrze, choć ten jej smak zawsze można nieco podrasować lub podkręcić przy pomocy odpowiednich dodatków. Co takiego może więc skomponować się z ugotowanymi warzywami, jajkiem i kiszonymi ogórkami?

Jak doprawić sałatkę jarzynową, aby mieć pewność, że wszyscy będą się nią zajadać?

Standardowym sosem dla jarzyn jest po prostu majonez z dodatkiem przypraw. Niektórzy tylko łączą go ze śmietaną albo też jogurtem naturalnym - czasami dla zaoszczędzenia kalorii, a czasami po prostu dla osiągnięcia lżejszej konsystencji i delikatniejszego smaku. A gdyby tak do tych dwóch czy też jednego składnika dodać jeszcze trochę musztardy? Typ Dijon idealnie pasuje właśnie do sosów majonezowych, choć trzeba uważać na to, by tej musztardy nie dodać za dużo, albowiem niewielka jej ilość świetnie podkreśli smak sosu, ale za duża ilość sprawi, że sałatka stanie się aż przesadnie ostra i nadto wyrazista, a nie o taki efekt chodzi.

Dodaj to do jarzynowej

Warto też zadbać o aspekt wizualny i dorzucić do miski kilka kolorowych warzyw albo tych, których używa się zazwyczaj, tyle że w innej odmianie i dzięki temu ciekawszym kolorze. Jakiś przykład? Chociażby taka cebula nie musi być przecież zwykłą białą cebulą, bo zawsze można użyć połówki tej żółtej, odrobiny cebuli dymki i np. ćwiartki cebuli czerwonej. Ponadto dodatkiem wprost idealnym okazuje się również groszek konserwowy z puszki, który wprowadza do sałatki piękną zieleń, no i świetnie łączy się z jej smakiem. Dla wielu osób tradycyjna sałatka jarzynowa to właśnie sałatka z groszkiem, więc jeśli do tej pory nie używało się go w tej potrawie, jak najbardziej warto to zmienić.

Ogólnie rzecz biorąc najważniejsze jest to, by nie bać się korzystać z różnych kulinarnych opcji i z odwagą podchodzić do gotowania i przyrządzania różnych potraw. Niejedna tradycyjna sałatka jarzynowa smakowałaby o niebo lepiej, gdyby tylko jej wykonawca nie bał się jej podrasować poprzez dorzucenie do niej odrobiny musztardy albo dosypanie czerwonej cebulki.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł