Dodaj ten składnik do sosu bolońskiego! Efekt jest niesamowity!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jakiego składniku nie może zabraknąć?
Do sosu koniecznie musisz wlać... wino! Genialnie podkreśli smak całego dania i nada mu głębi. Najlepiej sprawdzi się czerwone wytrawne, ale ostatecznie może być też białe.
Zwróć też uwagę na to, żeby wszystkie składniki były dobrej jakości. Z kiepskiego mięsa czy mało aromatycznych pomidorów nie da się wyczarować przepysznego dania.
Składniki potrzebne do wykonania sosu bolońskiego
Zamiast podanego w przepisie mięsa wołowego może dać wieprzowe, pamiętaj jednak, że danie będzie wtedy smakować nieco inaczej.
Spokojnie możesz pominąć podczas gotowania czosnek — w prawdziwej, włoskiej wersji tego dania, ten dodatek nie występuje. Zamiast passaty nadadzą się również pomidory z puszki.
W przypadku pieprzu — dobrze, żeby był świeżo zmielony.
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 2 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 0,5 korzenia selera
- 1 cebula
- 100 g boczku
- 0,5 szklanki wina
- sól
- pieprz
- 1 butelka passaty pomidorowej
- oliwa z oliwek do smażenia
Jak dokładnie, krok po kroku przygotować sos boloński z winem?
Boczek pokrój w kostkę. To samo zrób z cebulą. Następnie umyj i obierz oraz zetrzyj na tarce marchewkę, oraz seler.
Rozgrzej patelnię, kiedy uzyska odpowiednią temperaturę, wlej na nią oliwę z oliwek. Najpierw przesmaż boczek. Kiedy się zarumieni, dodaj cebulę — musi się zeszklić. Później na patelnię należy wrzucić marchewkę i seler.
Kiedy warzywa będą już częściowo podsmażone, trzeba dodać mięso. Wołowinę należy smażyć, aż się zarumieni i ściemnieje.
Kolejny krok to zalanie wszystkiego winem, poczekaj potem, aż płyn odparuje. Następnie dodaj passatę pomidorową do znajdującego się na patelni dania. Jeśli chcesz, możesz przecisnąć przez praskę 2 ząbki czosnku (nie musisz obierać ich wcześniej z łupiny) i wrzucić je do sosu.
Duś całość jakieś 2-3 godziny.
Jak podawać sos boloński?
Oczywiście z makaronem! Jakim? Wbrew pozorom najlepszy będzie nie spaghetti a tagliatelle.
Gotowe danie można posypać startym serem. Najczęściej stosuje się do tego parmezan.