Domowe tofu - jak zrobić je samodzielnie? Oto ekspresowy przepis!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Prosty, o ile dysponuje się specjalnym, przeznaczonym do tego celu sprzętem, który można kupić w całych zestawach narzędzi do wykonywania domowego tofu, które wbrew pozorom nie są wcale aż tak drogie, bo nawet w tych lepszych sklepach zaczynają się od ceny jakichś siedemdziesięciu złotych.
Tofu powstaje z mleka sojowego.
To mleko należy najpierw delikatnie podgrzać na małym lub średnim ogniu, aby go nie przypalić i nie zważyć, następnie zakwaszając je przy pomocy świeżo wyciśniętego soku z cytryny (nie wolno z nim jednak przesadzić, aby ser nie nabrał typowo kwaśnego smaku). Gdy mleko z sokiem zostaną porządnie wymieszane i utworzą jednolitą całość o odpowiedniej kosnsytencji i kolorze, należy przelać je na chustę serowarską, która powinna wystąpić w sprzęcie. Domowe tofu zostaje zawinięte w chustę i przełożone do specjalnej praski, czyli kolejnego elementu zestawu do robienia wegańskiej odmiany sera. Po zamknięciu praski odkłada się ją na jakieś kilka godzin, zwykle dwie lub trzy godziny. W tym czasie dochodzi do stężenia mleka sojowego z sokiem z cytryny, który po paru godzinach uzyskuje idealną strukturę i przemienia się w pyszny kremowy ser o lekko chropowatej powierzchni.
Czy sklepowe tofu jest dobre?
Oczywiste jest jednak to, że wielu osobom może nie chcieć się bawić w przygotowywanie domowego tofu, tak więc nic nie stoi na przeszkodzie, by mimo wszystko nadal kupować je w gotowej wersji w sklepach. Sklepowe wegańskie sery często mają proste i naturalne składy bez zbędnych dodatków. Nie kosztują dużo, bo od trzech do dziesięciu złotych za kostkę. Tofu przepisy są natomiast i wytrawne, i słodkie, dlatego każdy znajdzie wśród nich coś, co będzie mu pasować.