Canva.com

Domowe wino z mrożonej aronii. Receptura dziadka podbiła moje serce!

Domowe wino z aronii to trunek, który zachwyca głębokim smakiem i pięknym kolorem. Cenione jest również ze względu na właściwości zdrowotne i bogactwo witamin. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się przepis na mniej więcej 5 litrów wina.

Składniki na domowe wino z aronii

  • 7kg aronii
  • 5l wody
  • 2kg cukru
  • Drożdże do wina czerwonego

Sposób przygotowania domowego wina z aronii

  1. Owoce dokładnie oczyść, osusz i przesyp do woreczków. Włóż je do zamrażalnika na co najmniej czterdzieści osiem godzin, ponieważ proces mrożenia niweluje goryczkę, ale nie likwiduje cennych składników odżywczych.
  2. Rozmrożone owoce rozbij tłuczkiem i przełóż do zdezynfekowanej butli.
  3. Cukier i wodę zagotuj aż cukier się rozpuści, a przestudzony syrop wlej do butli z owocami. Dodaj drożdże do wina czerwonego, zatkaj butlę rurką fermentacyjną i odstaw ją w ciepłe miejsce.
  4. Po trzydziestu dniach zlej napój, a owoce wyrzuć. Jeśli napój jest zbyt kwaśny, można dodać jeszcze syrop cukrowy. Całość ponownie zlej do butli, zatkaj rurką fermentacyjną i odstaw na następny miesiąc.
  5. Po tym czasie wino powinno być klarowne. Wówczas można je przelać do butelek, zakorkować i odstawić w ciemne miejsce na kilka miesięcy.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł