Sok z czarnego bzu
Canva.com

Domowe wino z czarnego bzu. Babcia zawsze tak je robiła, jest pyszne

Wino z czarnego bzu wyróżnia się charakterystycznym smakiem i pięknym kolorem. W sklepach i restauracjach jest raczej rzadko spotykane, ale na szczęście można je zrobić samemu. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się przepis na ponad 16 litrów wina.
Reklama

Składniki na domowe wino

  • 10kg jagód czarnego bzu
  • 6kg cukru
  • Drożdże madera
  • 8l wody
  • Pożywka

Sposób przygotowania

  1. Jeszcze przed zbieraniem bzu pamiętaj o tym, że konieczne są w tym wypadku całe baldachy, a nie pojedyncze baldachy. Dzięki temu soku będzie znacznie więcej, a przy okazji wpływa to na komfort i wygodę samego zbierania.
  2. Owoce trzeba dokładnie oczyścić, a następnie zalać czterema litrami wody i gotować na małym ogniu aż powstanie miazga.
  3. Powstałą w ten sposób miazgę należy przetrzeć przez gęste sito albo zmiksować blenderem ręcznym aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Taką masę należy odstawić na całą dobę.
  4. Na drugi dzień całość zalej pozostałymi czterema litrami wody i jeszcze raz odstaw na dobę.
  5. Sok odciśnij i dodaj cukier, pożywkę i matkę drożdżową. Kiedy zakończy się fermentacja burzliwa, wino trzeba rozlać do butelek. Najlepiej smakuje po kilku miesiącach.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama