Canva.com

Domowy dżem jabłkowy z aromatycznym cynamonem. Niezapomniany smak i aromat!

Słodki dżem jabłkowy z dodatkiem cynamonu - jednej z najbardziej aromatycznych przypraw świata jest po prostu uzależniający! Możemy go dodać do tostów, ciasteczek, rogalików albo delektować się smakiem bez jakichkolwiek dodatków.

Z końcem sierpnia w naszym ogrodzie coraz więcej jabłek spada i czas wykorzystać owocowe zbiory na przygotowanie pysznych przetworów. Jedna z odmian, która sprawdzi się na słodki dżem jest sypka papierówka. Dżem z jabłek aromatyzujemy cynamonem i zyskujemy prawdziwy smak lata zamknięty w słoiczkach. W takiej formie dżem możemy wykorzystać, np. na szarlotkę domową lub do świątecznych wypieków.

Składniki na dżem jabłkowy

Canva.com

Pyszny dżem jabłkowy przygotujemy z poniższych składników:

  • ok. 1,4 kg jabłek
  • 500 g cukru żelującego 2:1
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka rumu

Przygotowanie przetworów z jabłek

Canva.com
  1. Na początku myjemy jabłka i kroimy je na ćwiartki. Pamiętajmy o tym, aby wydrążyć pestki.
  2. Cukier karmelizujemy na patelni na jasnobrązowy kolor. Dodajemy do karmelu jabłka i przez 15 minut smażymy na średniej mocy palnika.
  3. Wszystko to, co mamy na patelni przenosimy do garnka.
  4. Do garnka dodajemy cukier żelujący, cukier waniliowy, sok z cytryny i cynamon.
  5. Wszystko mieszamy, aż do wrzenia.
  6. Bardzo ważne jest, aby po 3-4 minutach zrobić próbę tężenia. Jeśli na górnej warstwie pojawiła się piana - to należy ją niezwłocznie ściągnąć.
  7. Na koniec dodajemy rum i przekładamy gotowy dżem do wyparzonych słoiczków. Stawiamy słoiki do góry dnem na kilka minut.
  8. Konfiturę możemy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu nawet przez rok.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł